Ränteavdragen: ”Om vi gör som Finland kan Sverige också få fler hyresrätter”

 

Om det inte lönar sig att bygga hyresrätter så kommer bostadsmarknadens aktörer heller inte att göra det, skriver Sofie Wilhelmsson Agrén, skatteexpert på Byggföretagen på Altinget Debatt.

Senast den 31 maj ska utredningen som ser över ränteavdragsbegränsningsreglerna presenteras.

Eftersom hyresfastigheter är en kapitalintensiv verksamhet med hög belåning och låga vinster kan sektorn komma att drabbas hårt om räntekostnader inte längre får dras av fullt ut.

Sofie Wilhelmsson Agrén efterfrågar ett ”brett infrastrukturundantag skulle kunna inkludera investeringar i hyresrätter och på ett avgörande sätt förbättra kalkylen för nyproduktionen av hyresrätter.”

Hon hänvisar till att Finland har ett liknande undantag som godkänts av EU-kommissionen.

”Om det inte lönar sig att bygga nya hyresrätter så kommer bostadsmarknadens aktörer heller inte att göra det. Och när marknaden inte producerar nya bostäder i en omfattning som kan möta behoven är det i första hand de betalningssvaga grupperna som får svårast att komma in på bostadsmarknaden. Därför spelar det stor roll hur ränteutgifter behandlas i skattelagstiftningen”, skriver hon.

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.