Rison tar in 500 miljoner till nordisk klimatomställning

 

Göteborgsbaserade Rison Capital har ingått ett partnerskap med fonden SEB Nordic Energy för att finansiera energieffektivisering och förnybar energi i Norden. Satsningen innebär att 500 miljoner avsätts till ett gemensamt bolag som kommer att göra investeringar i klimatfrämjande projekt hos företag inom fastighetsbranschen, tillverkningsindustrin och den offentliga sektorn.

I förra veckan skrev Utopias Jesper Lövkvist i en krönika på Bostadspolitik.se att en stor nyhet inom det gröna impact-kapitalet var på väg. Det var den här affären han syftade på.

Jesper Jonsteg, vd för Rison Capital säger:

– Vår modell möjliggör klimatsmarta investeringar som inte ryms inom företagens egna investeringsbudgetar. Istället för att skjuta dessa projekt på framtiden kan man genomföra dem redan i dag. I många fall med minskade kostnader och inte minst stora energibesparingar.

Att köpa klimatsmart teknik som tjänst är sedan länge en väl etablerad modell, exempelvis när det handlar om solenergi. Istället för att företaget själva gör en investering i solceller på sitt tak så tecknar man ett avtal där man får tillgång till den el som solenergianläggningen producerar. Rison erbjuder nu liknande lösning för i stort sett alla typer av teknik och åtgärder som minskar energiåtgången i en verksamhet eller en fastighet. Det kan handla om allt från isolering, LED-belysning och ventilations- och värmesystem i fastigheter till laddinfrastruktur, maskiner och energilagring.

– De som med vår hjälp väljer att göra fler och större insatser för energieffektivisering redan i dag kan inte bara klara av sin klimatomställning väldigt mycket snabbare. De kan dessutom få väsentligt mycket bättre villkor för våra tjänster. I klartext, ju mer klimatsmart man agerar, desto mer pengar kan man spara, säger Jesper Jonsteg.

Kapitalet inom överenskommelsen med SEB Nordic Energy kommer att användas för att finansiera projekt via nordiska teknikpartners inom bland annat belysning, ventilation, uppvärmning, och energieffektivisering.

Rison ser nu också behov av att hitta betydligt fler leverantörer som vill gå från att vara rena teknikleverantörer till att bli servicebolag.

– I och med samarbetet med Rison kan vi bredda våra investeringar till att även inkludera projekt inom energieffektivisering utöver investeringar i bland annat småskalig vattenkraft och befintlig vindkraft. Vi ser samarbetet som ett bra komplement till vår investeringsstrategi, där energieffektivisering blir en viktig del för att möjliggöra energiomställningen i Norden och nå uppsatta hållbarhetsmål, säger Elin Löfblad, Portfolio Manager på SEB Nordic Energy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.