”Stockholm behöver byggas samman”

 

Vår bostads­politik ska minska segregationen, inte cementera den. Stockholm behöver byggas samman för att hålla samman, skriver Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård på SvD Debatt.

Karin Wanngåd har tidigare berättat om planerna på att bygga ihop flera olika delar av Stockholm – tanken är att detta ska minska segregationen. Nu skriver hon på SvD Debatt och hänvisar till den socialdemokratiska socialministern Gustav Möller som för hundra år sedan tänkte på ungefär det här sättet kring skapandet av folkhemmet

”I Möllers politiska gärning – att förverkliga folkhemmet – blev bostads­politiken central. Grunden för bostads­politiken var att motverka utanförskap och stigmatisering av människor på grund av att de bodde i en viss typ av upplåtelse­form eller i ett visst område. Bostads­politiken skulle inte kategorisera människor utifrån inkomst eller bakgrund. De bostäder som byggdes skulle kunna efterfrågas av alla.”

”Någonstans på vägen har vi glömt bort Gustav Möllers tanke om att bostads­politiken skulle motverka stigmatisering och segregation. Samhället måste använda bostads­politiken i dess fulla kraft – som en jämlikhets­skapande katalysator.”

”Vår bostadspolitik handlar inte om att bygga höghus för vissa i vissa områden och villakvarter för andra i andra områden. Vår bostads­politik handlar om att bryta segregation och skapa ett samhälle där människor kan mötas. Där hyreshus blandas med bostadsrätter och lägenheter med villor.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.