Breman: Goda utsikter för att inflationen stabiliseras på låg nivå

 

Förste vice riksbankchef Anna Breman talade på ett frukostseminarium hos Sydsvenska Handelskammaren på fredagen.

Det senaste utfallet för svensk BNP pekar på att utvecklingen under 2023 varit lite starkare än väntat och det finns tendenser till att hushållens konsumtion har bottnat och kan börja vända upp, menade Breman som samtidigt poängterade att det är tydligt att särskilt de räntekänsliga delarna av svensk ekonomi mattades av i fjol.

– Att efterfrågan i svensk ekonomi har dämpats bidrar till att inflationen har fallit. Även om det finns risker för bakslag tycker vi att utsikterna för att inflationen ska stabilisera sig på en låg nivå är goda. Låg och stabil inflation gör att reallönerna kan växa, hushållens köpkraft stärks. Det bidrar till att tillväxten kan komma tillbaka och arbetsmarknaden stärks på sikt, sa Breman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.