Sågar trepartsöverenskommelsen efter skiljemannens besked

 

Bostadspolitik.se:s Kent Persson har länge varit tveksam till trepartsöverenskommelsen och dess framtid. Nu, efter skiljemannens besked, i Stockholm, gör Fastighetstidningen en intervju med Persson och ytterligare två branschprofiler om treparten – och de övriga två, Stefan Ränk och Haymanot Wachtmeister, är ännu mer negativa.

På tisdagen kom skiljemannen Håkan Julius besked om nya hyror för cirka 15 000 hushåll i Stockholms stad: En höjning om 5,8 procent från 1 april, vilket motsvarar 4,35 procent på helåret. Fastighetsägarnas Nathalie Brard var mycket kritisk.

Nu gör Fastighetstidningen en uppföljande intervju med Kent Persson, som representerar Heimstaden, Einar Mattssons Stefan Ränk och Hebas Haymanot Wachtmeister. Alla tre är minst sagt tveksamma till trepartsöverenskommelsens framtid.

Kent Persson.

Kent Persson:
– Det är med förvåning jag konstaterar att skiljemannen inte följt vad som faktiskt var uppdraget, alltså att titta på hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut och utifrån det komma med ett beslut.

Haymanot Wachtmeister.

Haymanot Wachtmeister säger:
– Varken i fjol eller i år har Hyresgästföreningens lokala företrädare velat tillämpa trepartsöverenskommelsen eftersom den skulle motivera hyreshöjningar på över 10 procent per år. Det är en intresseorganisation för låga hyror som sitter på ett av lag skapat prisregleringsprivilegium. Det har inte legat i deras intresse att tillämpa Trepartsöverenskommelsen just nu– endast att ha det på plats av politiska skäl. Dess centralorganisation har hållit i kurser om modellens tillämpning för att hålla fasaden uppe om en fungerande partsmodell tillsammans med Sveriges Allmännytta med full insikt om hur dess tentakler – lokalföreningarna – i praktiken skulle agera.

Stefan Ränk.

Stefan Ränk säger om den nya funktionen med skiljeman:
– Detta ger bilden av skiljedomsförfarandet som ännu en silvertejpsbit på en redan trasig modell. Den här gången fick tejpen inte ens fäste. Den tillför ingenting utan befäster obalansen i den förhandlingsmodell där hyresgästföreningen har ett veto så snart man landat en överenskommelse med en part.

Läs hela Fastighetstidningens artikel här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.