FI replikerar: Vår data är bättre än Boije påstår

 

Vår data om bland annat blancolån är bättre än vad Robert Boije påstår, skriver Thomas Nielsen, tf chefsekonom på Finansinspektionen i en replik på SBAB:s Robert Boijes debattartikel om FI:s ställningstagande kring bolånetaket, på DI Debatt.

Nielsen påpekar att FI:s uppdrag är att verka för stabilitet och ett högt skydd för konsumenter. ”Andra aktörer, med andra mål, kan naturligtvis komma till en annan slutsats utifrån andra, för dem, relevanta aspekter”, skriver Nielsen.

”Vårt ställningstagande baseras på att en generell höjning av bolånetaket leder till högre skuldsättning hos hushållen. Det beror på att ett höjt bolånetak ger fler möjlighet att låna mer och vissa kommer att använda möjligheten för att köpa dyrare bostäder. Att hushåll lånar mer är negativt utifrån målet att hålla nere riskerna i det finansiella systemet och ekonomin, samt riskerna för enskilda hushålls ekonomi.”

Robert Boije menar att Finansinspektionens data över personer som tar blancolån i andra banker än bolånebanken är bristfällig, något som Nielsen tillbakavisar.

”Vi genomför varje år en bolåneundersökning. Av den framgår mycket riktigt blancolån tagna i samma bank som bolånet, men även övriga krediter hos andra banker som kunden har vid tillfället för kreditprövningen. Utöver det har vi tidigare även en konsumtionslånekartläggning. Där ser vi nya låntagare som tog ett konsumtionslån och även deras bolån.”

Läs hela Thomas Nielsens inlägg här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.