BOPOLPODDEN | Alla ropar på att staten ska reglera, vilket branschen är rätt ensam om… Han vill se att alla aktörer ser sin roll, istället för att bli detaljstyrda. De nya byggreglerna – Möjligheternas byggregler – har blivit kritiserade och mannen bakom arbetet ifrågasatt. Träffa Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren i ett samtal om varför han vill att branschen tar ett större ansvar, hur lång bostadskrisen kan bli och varför det är viktigt med riktade lösningar för dem som står längst ifrån bostadsmarknaden. Kent Persson kommenterar och Anna Bellman programleder.
Det låga bostadsbyggandet får konsekvenser för samhället, det är Boverkets generaldirektör tydlig med i podden:
– Det som händer när vi får det här större och större underskottet – det är alltid de svagaste som kommer sämst ut i det – unga, studenter, låginkomsttagare. Det blir allt svårare för dem att komma in på den ägda marknaden. Och när vi bygger upp underskottet driver det på prisutvecklingen också. Och det blir ännu svårare att komma in, konstaterar Anders Sjelvgren.
Han menar att ett av de stora problemen med bostadsbyggandet är att det är så konjunkturkänsligt.
– Jag tror att man behöver jobba med att kapa både topparna och dalarna.
Den generella bostadspolitiken fungerar inte
Det blev stor uppmärksamhet kring en intervju Anders Sjelvgren gjorde för några månader sedan då han sa att det är dags att ifrågasätta grunden för svensk bostadspolitik.
– Vi har ju en tanke om den generella bostadspolitiken – att alla ska kunna efterfråga bostäder. Men vi har grupper som inte kan det. Då behöver man fundera på om det här är rätt väg att gå eller om vi ska titta på vad andra länder gör.
En känslig del av detta är så kallad social housing, ett begrepp som snart sagt ingen (inte heller Anders Sjelvgren) vill använda. Sjelvgren vill hellre prata om vad han kallar behovsbostäder.
– Det är ett skifte att diskutera det, det är en jättekänslig fråga. Men jag tycker att vi behöver titta på till exempel behovsprövade bostäder för vissa grupper. Det kan vara enskilda lägenheter i nyproduktion som får en subvention. Då tror jag att vi kan komma åt både segregationen och stärka de svagaste med ett träffsäkert stöd. Men man får vara väldigt försiktig med att låta det bli en stor andel för då blir det höga kostnader.
Stor kritik mot mycket kring de nya byggreglerna
I princip ända sedan Anders Sjelvgren tillträdde som generaldirektör för sju år sedan har frågan om de nya byggreglerna varit på tapeten. Och kritiken har varit stor, både mot själva byggreglerna, men även internt inom Boverket för Anders Sjelvgrens sätt att hantera och leda arbetet.
– När man ändrar regler blir det alltid stormigt och nu ger vi oss på hela regelsystemet. Vi gör stora förändringar så att det skulle bli stormigt, det visste jag om. Och alla medarbetare tycker inte likadant. Så är det och det är väldigt viktigt att det är så.
– Men i slutändan är det jag som fattar beslut om vilken riktning vi ska gå. Det är ju inget konstigt att vi kan ha olika uppfattningar innan vi kommer fram till beslut. Det tycker jag snarare är ett styrkebesked för myndigheten,
De nya reglerna har stort fokus på funktion, mindre på detaljstyrning.
– Det som händer när staten försöker definiera detaljerna, det är att vi styr hela branschen mot de detaljerna – och vi tror inte det är bra. Vi tror inte att det är statens sak att definiera hur man ska lösa olika saker. Istället ska vi förklara vilka krav samhället ställer och vilka lösningar man sedan väljer – det är upp till byggherren.
”Det här är en bransch som är van vid att staten hela tiden definierar allting”
Anders Sjelvgren menar att det råder en viss förvirring kring vem som är ansvarig för vad.
– Många tror att byggnadsnämnden ska godkänna lösningen – men det är byggherren som är ansvarig. Vi ser i väldigt många av remissvaren att man blandar ihop vad byggnadsnämnden gör och vad byggherren är ansvarig för. Vi behöver jobba en hel del med att nå ut här.
Det har från många håll blivit starka reaktioner på förslagen kring nya byggregler.
– Det här är en bransch som är van vid att staten hela tiden definierar allting. Det är ju lite speciellt att man förväntar sig att vi ska i detalj beskriva hur det ska se ut. Det är ju faktiskt inte så det fungerar inom andra branscher. Där är det ju industrin som funderar på hur man möter kraven – inte så att staten definierar dem detaljerat.
Bostadspolik.se:s Kent Persson kommenterar och är imponerad av mycket i intervjun.
– Anders Sjelvgren har ett stort engagemang och en stor kunskap. Han är tydlig med sin roll och att det är han som måste peka ut färdriktningen. Det leder till kritik när man har ett tydligt förändringsuppdrag. Han är bergfast i att de gör rätt och förklarar på ett bra sätt hur han hanterar kritiken och skiljer på sak och person.
Om kritiken mot byggreglerna säger Kent Persson:
– Å ena sidan ropar branschen på regelförenklingar, ledtider ska kortas och branschen ges mer ansvar. Men när det Boverket genomför regelförenklingar, då blir det någon slags motkraft: ”Så här kan vi inte ha det. Staten måste in och detaljstyra.” Jag tror att det är fel. Och jag tycker att hans resonemang i bena upp varför det är fel också är välgörande. Han pekar på de olika aktörernas ansvar: Byggherren har ett väldigt stort ansvar och även kommunerna.
– Det här programmet borde många lyssna på, för Anders Sjelvgren skapar med all enkelhet en tydlighet och förståelse för hur systemet är tänkt att fungera.
Anders Sjelvgren är också tydlig med att han vill se riktade bostadssociala lösningar.
– Här är jag imponerad av hans mod. Han är i vissa delar en korrekt tjänsteman – men här tar han ut svängarna och pekar på att den generella bostadspolitiken inte klarar av att lösa de problem vi nu ser och framåt. Han är tydlig med att det måste till politiska förslag och insatser som riktar sig mot dem som är mest utsatta. Och han har rätt är det. Behovet av att få på plats en behovsprövad bostadspolitik är jättestort och den diskussionen måste vi ta.
”(Bygg-) regler är kondenserad kunskap.”
Det finns helt säkert byggregler som behöver justeras och det är viktigt att etablera klara principer för undantag från regelverket, men ingenting är bättre för byggandet än enkla, klara och konsistenta regler som skyddar användarna av byggnader från det kommersiella byggandets värsta avarter.
Funktionskraven kommer kvarstå även med nya byggreglerna och att frångå detaljstyrning öppnar upp för olika lösningar. Det ger alla samma chans att uppfylla kraven utifrån olika förutsättningar. På ett sätt den enkelhet som du nämner. ”Byggandets värsta avarter” ska hanteras genom kontroll och tillsyn. Mina högst personliga åsikter 🙂