Veckans Aktuellt v9: Jag är tämligen säker på att det pågår samtal om fri hyressättning i nyproduktion

 

VECKANS AKTUELLT | Skiljemannens historiska första beslut leder till att förtroendet för hyressättningssystemet urholkas ännu mer – nivån på hyresökningen är alldeles för låg och bristen på transparens gör det hela ännu märkligare, tycker vår expertkommentator Kent Persson, som också välkomnar KD:s initiativ kring fri hyressättning i nyproduktion – och han är ganska säker på att det pågår en hel del bakom kulisserna i politiken i den här frågan. Han kommenterar även ungdomars hopplösa situation när det gäller att komma in på den ägda bostadsmarknaden – och den uppmärksammade kommunaffären i Göteborg: ”Klantigt skött.” Programledare: Anna Bellman.

Nu i veckan kom den historiska första rekommendationen i hyresförhandlingarna från en privat skiljeman. Erik Ferlin meddelade en höjning på 5,3 procent för 25 000 hushåll i Göteborg.
– Nivån är för låg. Skiljemannen ska titta på de ekonomiska förutsättningarna men det kan han inte har gjort där – det går inte att komma fram till en så här låg nivå om man gör det. Det är inte i närheten av att täcka kostnadsökningarna fastighetsägarna har, säger Kent Persson i podden.
– Situationen visar också att hela förhandlingssystemet har kollapsat. Det är uppemot 180 ärenden hos de olika tvistlösningarna. Systemet har slutat att fungera och jag ser tyvärr inte att det läget ska ljusna. Att tro att skiljeförfarandet ska lösa något är naivt.
– Det är dessutom väldigt märkligt att skiljemannen inte behöver lämna några skäl till varför nivån ligger där den ligger. Bristen på transparens sänker förtroendet för systemet ytterligare.

Försöker hitta lösningar för att skapa en majoritet
KD:s bostadspolitiske talesperson Larry Söder skrev en uppmärksammad debattartikel på Bostadspolitik.se. Regeringspartierna är positiva till fri hyressättning i nyproduktion och Larry Söder vill nu att förslaget remitteras. Men både SD och S är tydliga med att de fortsatt är emot förslaget.
– Regeringen gör en resa – från att ha hållit borta den här frågan för att den har varit politiskt känslig så inser de att reformen är nödvändig att genomföra. KD inser att de måste få upp tempot i diskussionen.
– Jag blir lite förvånad över att S och SD säger så blankt nej. I den djupa kris vi är i så duger det inte att bara säga nej. Nu måste man i så fall kunna peka på ett alternativ – men där ekar det tomt.
– Men jag är tämligen säker på att det pågår samtal om frågan och de handlar om hur man kan hitta lösningar för att skapa en majoritet – men det finns inget förslag förrän man har nått lösningar.

Fastighetsägarna borde flytta fram positionerna
Adam Cocozza, vd för Botrygg, skrev också ett debattinlägg på Bostadspolitik.se, där han ger en mycket frustrerad bild av de årliga hyresförhandlingarna ur ett fastighetsägarperspektiv.
– Jag förstår hans frustration, många känner likadant: ”Ser ni inte detta?”
– Både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har ett stort ansvar att få igång diskussionen, men det är stor skillnad i deras ingångar. Hyresgästföreningen får in flera hundra miljoner på det här, för Fastighetsägarna är det en mycket mindre del av verksamheten. Jag hoppas att de flyttar fram sina positioner och ett index är del av det här som borde diskuteras.

Trycket på storstäderna är fortsatt enormt
Vi pratar ofta om bostadsbristen i Sverige – men överdrivs kristillståndet? I den nya rapporten Regionala utsikter har Nordea undersökt hur relationen mellan bostadsbyggandet och befolkningstillväxten har utvecklats sedan 1989. Det visar sig då att antalet nya bostäder ökat snabbare än antalet hushåll i 20 av 21 län.
– Det är en intressant rapport. Vi har ju en lägre befolkningstillväxt nu när invandringen är lägre och vi har redan innan haft diskussionen om Boverkets behovssiffror verkligen är korrekta. Samtidigt är det helt klart att trycket på storstäderna och universitetsorterna är enormt. En annan fråga vi borde diskutera är om vi använder våra bostäder på rätt sätt, och vi borde framför allt få till en jämnare byggtakt.

Politiken behöver titta på mer lättnader
Finansinspektionen har undersökt hur bankerna använder möjligheterna till undantag från amorteringskravet vid köp av en nyproducerad bostad. Det visar sig att sju av åtta banker använder undantaget och var fjärde hushåll som har köpt en nyproducerad bostad har fått undantag.
– Det är bra att systemet fungerar men ska vi få fart på byggandet och rotationen på bostadsmarknaden så behöver man titta på mer lättnader.

Startlån gör skillnad
Det är svårt för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden. HSB har med hjälp av Evidens undersökt hur mycket man behöver spara för att köpa en lägenhet och de kommer fram till att i Stockholm handlar det om mer än 11600 kronor i månaden i fem år. De har också undersökt hur införandet av startlån hade förändrat kalkylen – det hade den gjort rejält. Hade förslaget om startlån införts hade summan minskat till 1 732 kronor i månaden i fem år.
– Det säger sig självt att ungdomar inte kan spara 11 000 i månaden. Något slags startlån behöver man införa – det är en av reformerna som den här regeringen borde prioritera att införa. Många ungdomar känner stor uppgivenhet inför sin situation.

Fortsatt stormigt i Göteborg
Det fortsätter storma kring affären som kommunala Framtiden i Göteborg gjorde med Balder och Serneke/Doxa, där Framtiden köpte byggrätter men där säljarna har en option om att få köpa tillbaka dem senast 2027. Nu har tre av ledamöterna i Framtidens styrelse lämnat styrelsen
– Det är ganska klantigt skött och den här affären kan riskera den politiska majoriteten i Göteborg. Det borde hanterats transparent, det hade alla vunnit på, både politiken, det kommunala bostadsbolaget och de privata aktörerna. Nu är det inte transparent och det väcker misstankar.

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. En köpt bostad kan vara ett hinder om du, som ung kan bli tvungen att flytta till ett arbete på annan ort!
    Fri hyressättning skapar bara mer hemlöshet, men det tar verkligen udden av bostadsköerna och det kommer att kräva att du hyr tillsammans, även om man blir osams.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.