Trångbodda Rinkebybor protesterar mot vattenavgifter

Förbrukar du mer vatten än snittet höjs kostnaden. Förbrukar du mindre kan du spara pengar. Hushåll med många personer missgynnas av de nya vattenreglerna.

Hem & Hyra rapporterar att missnöjda Järvabor demonstrerade utanför Hyresgästföreningens kontor i Stockholm på onsdagen mot att Hyresgästföreningen och Victoriahem ingått ett avtal om individuell mätning och debitering.

– Hyresgästföreningen måste stoppa den här hemska affärsidén som slår hårt mot redan utsatta områden. Snart blir det som för 100 år sedan, att barnen bara får tvätta sig ibland. De kommer inte att vilja gå till skolan när de inte får duscha, man måste kunna sköta sin hygien, säger Mohamed Hagi Farah, en av demonstranterna, till Hem & Hyra. Han fick en extrakostnad på 1 142 kronor för vattenförbrukningen på sin senaste hyresavi.

Åsa Schneider, regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm, säger till Hem & Hyra:

– Varje hyresgäst har en grundnivå av vattenförbrukning som ingår i hyran, använder de mer än detta så debiteras dem, använder dem mindre får de pengar tillbaka. Det blir vanligare och vanligare med den här typen av avtal och det är något många hyresgäster efterfrågar, då de då själva kan påverka sina kostnader. Debiteras inte vatten enskilt så kommer det i stället bli en kostnad som alla hyresgäster får bära.

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Häromdagen demonstrerades det utanför Hyresgästföreningen i Globen mot avtalet med Victoriahem. Uppenbarligen är merkostnaden för vatten nu så hög att man är villig att ta ledigt för att kunna protestera med plakat med texter såsom ”Vatten skall vara gratis”. Frågan som inställer sig är i vilka länder stadsvatten är gratis? Dricksvatten är i allt större utsträckning en bristvara, vilket är en av EU:s motiveringar för att införa IMD. Det finns länder där dricksvatten är dyrare än bensin…

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.