Boije: Viktiga aspekter saknas i FI:s analys av bolånetaket

 

SBAB:s chefsekonom Robert Boije menar i ett debattinlägg på DI att Finansinspektionens analys – där de avråder från regeringens förslag om sänkt bolånetak – saknar flera viktiga aspekter och att slutsatserna är tveksamma.

FI menar att problemet med att bolånetagare tar blancolån på toppen inte är speciellt stort, men Boije menar att FI i sina underlag inte ser dem som tar blancolån i en annan bank än de tar bostadslånet.

De tar inte heller i beaktande att många behöver hjälp av närstående för att klara kontantinsatsen och Boije menar att FI överskattar priseffekten som ett höjt bolånetak skulle innebära.

Han skriver:

”FI:s strävan efter att hålla nere riskerna med hushållens skuldsättning är vällovlig. Det ligger kanske i sakens natur att FI:s perspektiv avgränsar sig till vad kreditrestriktioner som bolånetak och amorteringskrav kan betyda för den totala skuldsättningen, sett till myndighetens uppdrag. Jag menar dock att det behövs en betydligt bredare samhällsekonomisk analys av bolånetakets för- och nackdelar än den FI tillhandahåller. En sådan är jag säker på att den utredning som nu tittar på saken, och som leds av namnkunniga akademiker, kommer att presentera i sitt betänkande i oktober.”

Läs hela artikeln här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.