Ingen vet hur många bostäder som byggs

 

Svenska Dagbladet skriver om det faktum att statistiken över hur många bostäder som byggs är missvisande.

SvD utgår från SCB:s siffror som visade att bostadsbyggandet ”bara” halverades under 2023, till 29 000 bostäder.

Men problemet är ju, som Bostadspolitik.se:s experter många gånger har påtalat, att det handlar om startbesked, inte om faktiska byggstarter.

– Med all sannolikhet överskattar SCB antalet påbörjade bostäder. Bland annat finns mycket låga boknings- och försäljningssiffror för nya bostadsrätter och platsbyggda småhus som indikerar att det är en mycket kraftig inbromsning, säger Hans-Åke Palmgren vid Boverket till SvD.

Bostadspolitik.se:s och Veidekkes Lennart Weiss säger i artikeln att den verkliga siffran kanske ligger på 12 000 – 15 000 byggstartade – alltså mindre än hälften av SCB:s siffror.

– Jag delar i och för sig bilden att byggstarterna kan ha bottnat. Men då har de bottnat på en mycket lägre nivå. I varje lågkonjunktur skjuter många upp byggstarterna, vissa kanske inte ens tillträder marken eftersom de då måste betala för byggrätterna. Detta mäter inte SCB, säger Lennart Weiss till SvD.

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att undersöka möjligheterna att ta fram bättre statistik. Uppdraget ska redovisas inom kort, senast 1 mars.

Läs hela SvD:s artikel här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.