Hög tid att farväl av bostadsmarknadens kösamhälle

 

Det är inte bara köer för att få en bostad. Nu växer även köerna till hyresmarknaden tvistlösningar, konstaterar Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen i en krönika på Fastighetstidningen.

Ernhagen menar att Hyresgästföreningen har haft veto i hyresförhandlingarna sedan lagändringen 2011, att följden av detta veto har blivit att hyreshöjningarna blivit lägre än kostnadsökningarna, och när fastighetsägarna inte får hjälp av låga räntor har lönsamheten minskat kraftigt.

”I slutet av dagen måste kostnader täckas av intäkter, och dessutom leverera den avkastning som investerarna kräver. Den ekvationen går bara ihop om bägge parter i de årliga förhandlingarna förstår det. Det verkar tyvärr inte vara fallet. Därför ringlar köerna långa till bostadsmarknadens tvistelösningar.

Det är bara att hålla tummarna för att tvistelösarna har bättre koll på vad som krävs för att det ska vara möjligt att bygga och förvalta hyresrätter. Det är hög tid att ta farväl av bostadsmarknadens kösamhälle.”

Läs krönikan här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.