Fortsatt tydligt nej från SD om fri hyressättning

 

KD:s utspel om att remittera förslaget om fri hyressättning i nyproduktion möts av kalla handen från Sverigedemokraterna och dess bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson. Men branschen är positiv till utspelet.

På fredagen skrev KD:s bostadspolitiske talesperson Larry Söder en debattartikel på Bostadspolitik.se där budskapet var att regeringen borde gå vidare och remittera förslaget.

De tre regeringspartierna är alla positiva – men SD är fortfarande emot.

– KD vet var vi står och att vi inte vill införa fri hyressättning. Så det är inte aktuellt med vare sig fri hyressättning i nyproduktion eller med social housing, säger Sverigedemokraternas bostadspolitiske talesperson Mikael Eskilandersson till Fastighetstidningen.

I slutet av 2023 sa Eskilandersson att det här var en fråga man kunde tänka sig att förhandla om, då med innebörden att man kan förhandla om det mesta.

Fastighetstidningen har även pratat med tre branschprofiler som är desto mer positiva till utspelet.

Martin Lindvall noterar att Larry Söder påpekar att fri hyressättning vid nyproduktion är standardförfarande i våra grannländer.

– Det utan de påstådda nackdelar som präglade den hätska debatten 2021. Det är förstås välkommet att bland andra KD driver på för att få reformen på plats även i Sverige. Sedan det värsta ståhejet lagt sig efter misstroendeomröstningen har många, även inom oppositionen, insett att reformen har förtjänster, säger Martin Lindvall till Fastighetstidningen.

Kent Persson

Bostadspolitik.se:s och Heimstadens Kent Persson:

– Att KD intar en tydligare position innebär att frågan nu flyttas fram ett steg närmare till att bli verklighet. Beskeden bör rimligen innebära att KD nu i regeringen prioriterar genomförandet, säger Kent Persson och fortsätter:

– Det är glädjande besked som visar att KD har insikt i hur djup bostadskrisen är och att de är beredda att agera. Därmed finns det en bred samsyn i regeringen att reformen om fri hyressättning bör genomföras. Jag ser fram emot att regeringen nu också börjar agera skarpt och tar beslut och förutsättningarna för att hitta stöd i riksdagen via förhandlingar är goda.

Daniella Waldfogel.

Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare:

– Det är en åtgärd som snabbt borde kunna komma på plats i och med att reformen är färdigutredd. Bostadsbristen är akut. I nuläget måste politiska partier upp med allt på bordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.