Svenska Bostäder tecknar tvåårigt avtal

Tidigare i december valde de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen (Svenska Bostäder, Familjebostäder, Stockholmshem) i Stockholms stad att lämna förhandlingarna med Hyresgästföreningen efter att begärt 7,8 procent i hyreshöjning för 2024. Ärendet gick då vidare till Hyresmarknadskommittén.

Nu har ändå en av de stora allmännyttorna, Svenska Bostäder, genom förhandling kunnat enats med Hyresgästföreningen om nytt avtal som gäller två år. Överenskommelsen innebär att Svenska Bostäder höjer hyrorna för sina 28 000 lägenheter med i genomsnitt 4,99 procent från 1 januari 2024, samt med 4,69 procent från 1 januari 2025. Det är den hittills största överenskommelsen i årets hyresförhandlingar.

– Jag är nöjd att vi nu nått en rimlig överenskommelse med Hyresgästföreningen, efter en lång förhandling. Svenska Bostäders behov av hyresjustering är betydligt högre än det som bolaget får ut genom överenskommelsen, men eftersom det är tuffa tider även i hushållsekonomin gör vi vårt yttersta för att hantera detta på ett så balanserat sätt som möjligt, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

I överenskommelsen ingår förutom ett tvåårigt avtal om hyrorna även justeringar av andra befintliga avtal, bland annat gällande renoveringar där en övergång kommer att ske från totalupprustningar till varsam renovering.

– Det är höga höjningar som kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan har det tufft. Vi hade velat se betydligt lägre höjningar och helst tagit bort retroaktiviteten, men är ändå trygga med att vi har gjort allt vi kunnat för att trycka ner de höga hyreskraven. Det vi ser som positivt är att en av allmännyttorna, Svenska Bostäder, ändå ville slutföra förhandlingarna lokalt mellan parterna, säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för hyresgästerna i Svenska Bostäder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.