Obos: Fortsatt svårt för lärare och poliser att köpa bostad i storstäderna

Endast en av sju bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 43 700 kronor i månadslön i slutet av 2023. Det visar Obos senaste lärarindex.
– Trenden är tydlig – personer med samhällsbärande yrken har det fortsatt tufft på storstädernas bostadsmarknad. Både bostadsutvecklare, kommuner och regering har en rejäl hemläxa att göra, säger Sofia Ljungdahl, vd på Obos Nya Hem.

För tredje året i rad presenterar Obos sitt lärarindex för att belysa hur stor del av bostadsmarknaden som är tillgänglig för en av Sveriges viktigaste och största yrkesgrupper – grundskollärare. Trots att lärarlönen ungefär motsvarar den svenska genomsnittslönen visar Obos lärarindex att endast 1 av 7 av de bostadsrätter som såldes i Storstockholm i september–oktober 2023 kunde köpas av en lärare med en genomsnittslön. Samtidigt uppgår rekryteringsbehovet i Stockholms län till 26 000 heltidstjänster fram till 2035, enligt Skolverkets senaste prognos. Liknande tendenser syns även i Göteborg och Malmö.

– Viktiga yrkesgrupper som till exempel lärare och poliser tvingas tacka nej till jobberbjudande för att de inte har någonstans att bo. Det här är ett allvarligt samhällsproblem som kräver krafttag från framför allt regeringen, som måste gå vidare med förslaget om startlån för förstagångsköpare, samt införa amorteringslättnader. Det har aldrig varit så viktigt som nu, säger Sofia Ljungdahl.

Även i förra årets lärarindex var budskapet att bara en av sju bostäder i Storstockholm kunde köpas av en lärare – men då grundat på en lön på 37 400 kronor i månaden.

”Kommunerna måste sänka förväntningarna på markpriserna”

Den avstannade produktionen av nybyggda bostäder påverkar givetvis antalet bostadsrätter som är möjliga att efterfråga. Sofia Ljungdahl anser att kommunerna behöver göra mycket mer för att få igång bostadsbyggandet igen.

– Vi bostadsutvecklare kan bara påverka hälften av produktionskostnaden när vi bygger ett hus, den andra halvan styrs helt av markpriser, ofta kommunala. För att kunderna ska ha råd att köpa så krävs att kommunerna skruvar ner sina förväntningar.

Ökat intresse för Obos Deläga

Som medlemsorganisation, med över 550 000 medlemmar i Norge och Sverige, vill Obos bidra till att hitta nya lösningar för att sänka trösklarna till det ägda boendet. I samtliga av Sveriges storstadsregioner har intresset för Obos Deläga, som innebär att kunden köper halva bostaden och samäger resterande del med Obos, väckt stort intresse det senaste året. Med modellen kan en lärare efterfråga så mycket som 2 av 5 bostadsrätter i Storstockholm.

– Vi ser ett tydligt samband mellan det rådande ekonomiska läget och intresset för Obos Deläga. Genom att äga lägenheten tillsammans med oss halveras både kontantinsats och bolån, vilket ger en extra trygghet, säger Sofia Ljungdahl.

Fakta Obos Lärarindex

  • Hushållens levnadskostnader har i genomsnitt ökat från 10 900 kronor till 12 000 kronor per månad vilket innebär än försvagad köpkraft
  • I Storgöteborg och Storstockholm kan grundskolläraren endast köpa 1 av 7 bostadsrätter och i Stormalmö 1 av 3.
  • Med hjälp av Obos Deläga får grundskollärare möjlighet att köpa en betydligt större andel av utbudet. Extra tydligt är detta i Stockholm och Göteborg där skillnaden är stor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.