”Staten måste dela på riskerna med vår växtvärk”

 

Företrädare för snabbväxande industrikommuner skriver tillsammans med Fossilfritt Sverige på DN Debatt om den riskdelning som krävs för att visionerna ska förverkligas.

Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige skriver tillsammans med kommunstyrelseordförandena Lorents Burman från Skellefteå, Adam Johansson i Falköping, Claes Nordmark i Boden och Theres Sahlström i Skövde.

De konstaterar, precis som till exempel Annika Wallenskog i Bopolpodden att kommunerna och dess nuvarande invånare tar stora risker och belånar sig för att bygga bostäder och infrastruktur som behövs för industrisatsningarna – investeringar som betalar sig först när nya invånare börjar betala kommunalskatt.

Samtidigt är den gröna omställningen oerhört viktig för hela Sverige – därför behöver staten gå in och dela risk.

De kommer med fyra förslag:

1. Riskdelningsmodeller mellan kommun och stat, förslagsvis i form av kreditgarantier och räntefria lån som kan komplettera de förmånliga lånen från Kommuninvest för strategiska investeringar.

2. Möjliggör utbyggnad av elnät och kollektivtrafik på prognos.

3. Återinför ”frikommunerna” som Sverige hade på 1970-talet. Expansionskommuner behöver större frihet att testa och tillämpa nya regler och lagar utifrån den aktuella situationen.

4. Instifta en kunskapsplattform för kommuner som står inför en kraftfull samhällsutveckling.

De avslutar:

”Statsminister Ulf Kristersson (M) har i olika sammanhang varit tydlig med att det behövs ett tätare samarbete mellan staten och näringslivet för att klara av denna historiskt snabba samhällsomvandling. Nu behövs också ett tätare samarbete mellan staten och kommunerna, där staten bör utgå från att det inte är rimligt att kommunerna ska klara det på egen hand.
Tillsammans kan vi sänka utsläppen kraftigt och stärka Sveriges tillväxt och utveckling. Låt oss ta denna chans som gynnar hela vårt land.”

Läs hela texten här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.