Så vill MKB få bort Rosengård som utsatt område

 

Avgifter för dem som slänger sopor i korridorerna, hundar som ska spåra narkotika och nytt uthyrningskrav: 80 procent av nya hyresgäster ska vara självförsörjande. SVT berättar om MKB:s nya förvaltningskoncept, med målsättning att få bort Rosengård från Polisens lista över utsatta områden.

Insatserna har valts ut efter 700 intervjuer med boende i området.

Nya kameror – utöver de 180 som finns här i dag – ska sättas upp, och även sensorer. Ett taggsystem ska användas för att hitta dem som missköter sig, och till exempel kastar sopor i korridorerna.

– Och de kommer att få en faktura, förmodligen kommer det handla om 400 kronor, men det beror också på vilken regel som överträtts, säger Emma Cedermarker Belec, förvaltningschef på MKB, till SVT.

1 februari ändrades uthyrningsreglerna på Rosengård. 80 procent av de lägenheter som hyrs ut ska nu gå till hyresgäster som är självförsörjande (inte A-kassa eller etableringsersättning). För resterande 20 procent gäller försörjningsstöd som inkomst, som tidigare.

Det nya förvaltningskonceptet, som syftar till att Rosengård ska försvinna från polisens lista över utsatta områden till 2030, bygger på följande grund:

  • Att göra en förflyttning från kundfokus till kundens fokus genom att på ett mycket omfattande och djuplodat sätt fråga kunderna vad de vill att MKB ska göra.
  • Att utmana etablerade arbetssätt i fastighetsbranschen genom att exempelvis besöka kundernas lägenheter och fixa småfel innan kunderna hunnit göra felanmälan.
  • Att använda modern teknik för att komma tillrätta med överträdelser av trivsel- och ordningsregler.
  • Att arbeta med ytterligare insatser inom förebyggande stöttning som exempelvis införandet av SML (svenska-matte-lunch) som erbjuds till lågstadieelever under sommarlovet samt mentorsprogram för 8–12 åringar tillsammans med Malmö universitet.

– Vi är beredda att testa nya vägar för att sätta turbo på den positiva utveckling som redan börjat i Rosengård. Våra insatser inom förebyggande stöttning är sannolikt det mest omfattande program som något bostadsbolag någonsin gjort i Sverige, säger Emma Cedermarker Belec, förvaltningschef på MKB.

Ytterligare exempel på insatser som ingår i det nya förvaltningskoncept är rondering med hundar i allmänna utrymmen för att förhindra att narkotika och vapen göms där, nya former av boendeinflytande, nya fritidsaktiviteter som till exempel matlagning samt sensorer och kameror som används för att motverka ordningsöverträdelser. MKB ökar också investeringar i fastighetsunderhållet.

MKB arbetar nu för att kroka arm med fler aktörer i Rosengård för att insatserna ska få så stor genomslagskraft som möjligt. Allt för att skapa en tryggare och mer trivsam vardag för de boende i stadsdelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.