Fastighetsägarna ser positivt på riskdelning i norr

Fastighetsägarna Mittnord välkomnar Peter Larssons förslag om riskdelning för att skapa fler nya bostäder.

I fredags presenterades tre förslag kring hur staten kan stötta bostadsbyggandet i de växande industristäderna, främst i Norrland:

# Möjliggör för Norrlandsfonden att finansiera bostadsbyggande.
# Inför statlig kreditgaranti.
# Inför en statlig hyresförlustgaranti.

– Det är positivt att regeringens utredare ser behov av riskdelning i tuffa ekonomiska tider för att öka bostadsbyggandet. Att staten är villig att bidra genom ökat kapital till Norrlandsfonden och kreditgarantier är värdefullt, säger Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord.

– Vi är positiva till att rapporten visar att det behövs inslag av riskdelning som ett incitament för att öka bostadsbyggandet i landet. Vi ser däremot inte en hyresförlustgaranti som en hållbar lösning eftersom det inte är vakansgraden som utgör ett problem i fastighetsutvecklarens kalkyler, utan snarare löpande kredit- och förvaltningskostnader, säger Jens Pihlblad.

För att få i gång bostadsbyggandet i etablerings- och expansionsorter är det, menar han, viktigt att tänka nytt och våga göra förändringar gärna i form av testbäddar inom bostadspolitiken.

– Införande av fri hyressättning i nyproduktion, där marknadskrafterna för tillgång och efterfrågan kan stimulera investeringsvilja på etablerings- och expansionsorter som nämns i rapporten, skulle kunna överbrygga de hinder som finns idag.

Även ledande politiker i Skellefteå, Luleå och Gällivare ser positivt på förslagen, enligt Altinget – läs här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.