Med mer kreativa lösningar skulle studenter kunna göra en aktiv insats mot segregationen i utbyte mot låga hyror”, skriver professor Peter Esaiasson i en gästkolumn på GP Ledare.
Kommunala Bostadsbolaget har byggt om ett våningsplan i ett höghus vid Hammarkulletorget till nio studentbostäder. Men efter två månader är fortfarande flera av lägenheterna inte uthyrda – trots en låg hyra, på 3 520 kronor i månaden.
Esaiasson skriver: ”Svårigheten att locka studenter till Hammarkullen visar dock hur svårt det är att motivera nya grupper att flytta till förorterna. För de allra flesta som kan välja går förorterna bort även när erbjudandet är objektivt bra.”
Esaiasson är inne på att man istället bör bygga många fler studentbostäder för att göra dem mer attraktiva, han exemplifierar med Tensta torn i Stockholm med 243 lägenheter och stora studentkomplex i Helsingfors mer utsatta förorter.
Esaiasson skriver:
”Med stora studenthus finns det också möjlighet för socialt innovativa lösningar. Man kan till exempel erbjuda studenter som vill göra en social insats med läxläsning eller som idrottsledare ännu lägre hyror än idag. Finansiering av ett sådant socialt inriktat boende får bara lösas. Det finns många budgetposter att ta av, lokalt nationellt och europeiskt. Pilota olika upplägg och utvärdera, välj sedan den bäst fungerande modellen.
Klar det går att skapa en flyttström till förorterna bland landets studenter.”
Läs hela texten här.