Klövern mot strömmen – byggstartar 800 bostäder

 

Klövern har nu satt spaden i marken för tre olika projekt som tillför Stockholm och Uppsala närmare 400 bostäder. I april byggstartas ytterligare ett projekt om 400 lägenheter i Kista.

– Det känns verkligen bra att vi är i full gång med det vi utlovat och tillför bostäder i bostadsbristens Stockholm och Uppsala. I synnerhet i ett läge där bostadsbyggandet väntas falla till 19 500 nya lägenheter i år, knappt en tredjedel av behovet enligt Boverket, säger Rickard Langerfors, vd för Klövern, som har Nrep som huvudägare.

I Sundbyberg med projektet Doktoranden, slutför Klövern med sitt bygge den sista etappen av bostäder i området. Klövern bygger här 93 bostäder i första hand ettor och tvåor med takterrasser och innergård i Ursvik nära grönområden.

Med projektet Eddahuset i Uppsala uppför Klövern 66 centralt belägna ettor och tvåor nära Fyrisån. Bägge projekt beräknas vara inflyttningsklara sommaren 2025.

I Tyresö går spaden i marken för att skapa Södergården med 205 lägenheter som står färdiga sommaren 2026. Också här med en lummig innergård för lek och rekreation.

Samtidigt pågår rivningsarbete för fullt inför byggstart av Klöverns projekt Kista Square Garden vid Jan Stenbecks torg mitt emot Kistagallerian. Klöverns första fyra byggstarter utgör startskottet på ett ökande antal byggstarter framåt.

– Vi har fått en flygande start efter Nreps intåg i bolaget och de här fyra projekten är bara början. Med vår nya ägaruppsättning har vi en solid finansiell bas som bidrar till att vi kan gå mot strömmen. Vi expanderar kraftigt och räknar med att trappa upp vår produktion för att vara uppe i en byggstarttakt på mellan 2 500 och 3 000 byggstarter per år från och med 2027, säger Rickard Langerfors.

Nrep förvärvade förra året 59 procent av Klövern och har skjutit till sex miljarder kronor. Ungefär fyra miljarder i extra kapital kan Klövern nu använda i sina projekt, skriver Fastighetstidningen.

– Men det tillkommer även bankfinansiering och vi får bra villkor tack vare att vi har Nrep i ryggen, säger Rickard Langerfors, till Fastighetstidningen.

Han tror framför allt på hyresrätten.

– Bostadsbristen har knappast minskat, snarare tvärtom. På de lägen vi bygger finns efterfrågan när blir dags för inflyttning om två, tre år. För bostadsrätter kan det ta lite längre tid, där krävs räntesänkningar innan det blir någon hausse, säger Rickard Langerfors.

Klövern kommer att förhandla fram presumtionshyror och trots höga produktionskostnader räknar vd med att kalkylen går ihop.

– Vi har bra ingångsvärden där det mesta byggs på egen mark, vi har kapital och bra belåning. Dessutom går det att få bra produktionskostnader eftersom vi handlar upp många projekt som ska löpa under lång tid. Jag kan inte se att entreprenörspriserna stigit den senaste tiden, de kanske till med har gått ner lite, säger Rickard Langerfors till Fastighetstidningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.