Här finns 10 000 lediga hyresrätter i huvudstaden

 

Expressens ledarskribent Patrik Kronqvist har skrivit en lång text om den finländska hyresmarknaden: ”Finländare är ett artigt och försynt folk. Men när jag under några intensiva dagar i Helsingfors diskuterar bostadspolitik med politiker, journalister och forskare lyckas många av dem inte riktigt dölja att de tycker att vi svenskar är galna som håller fast vid reglerade hyror.”

Patrik Kronqvist konstaterar, precis som Evidens Ted Lindqvist i Bopolpodden nyligen att det finns tusentals lediga lägenheter i Helsingfors. I alla prisklasser, standarder och lägen.

Han konstaterar också att marknadshyrorna i kombination med det tuffa ekonomiska läger gör att det just nu är hyresgästernas marknad:

”Det gör att hyreshöjningar hålls tillbaka. I Helsingfors snittade den i fjol på 0,4 procent – i praktiken en sänkning, med tanke på den höga inflationen.”

Kronqvist intervjuar människor med flera olika perspektiv i ledarkrönikan och konstaterar att ingen vill byta till det svenska systemet.

”De ställer frågor om Sverige som jag inte har några bra svar på:

# Hur kan svenskarna acceptera ett system som gör att folk får köa i 30 år för en lägenhet i centrala Stockholm?

# Vad är rättvisan i att ungdomar och invandrare tvingas ställa sig längst bak i bostadskön?

Finländarna blir ännu mer förundrade när de får höra att flera svenska partier brukar gå till val på att skrämmas med marknadshyror, att statsministern blev avsatt när han skulle införa fria hyror i nyproduktion och inte ens dagens borgerliga regering har några planer på att röra systemet.

Finland visar att en annan värld faktiskt är möjlig.”

Läs hela texten här.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Den första paragrafen skriker populism. Om du hade haft en gnutta empati för dina medmänniskor i det här landet så hade du insett varför reglerade hyror behövs idag.

    Dessutom ljuger du. Hyresvärdar är ute efter höjningar på runt 12%, detta är utöver höjningar efter eventuella stambyten som lätt kan sitta på 40%. En hyreshöjning är inte en hyressänkning när folks löner inte följer med inflationen.

    Men vad ska man förvänta sig av en senior ”jurno” från Expressen. Som det sägs: ”It is difficult to get a man to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

    1. Om någon läser detta. Jag tar tillbaka kommentaren ovan, det finns ingen lögn här, bara min usla strawman. Han har rätt.

  2. Ta gärna bort min förra kommentar, nu har jag faktiskt läst artikeln. Jag håller med vad som står. Trodde att det skrevs något helt annat.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.