S: Tio krav för att stoppa dödsolyckorna

 

Socialdemokraterna har tagit fram en ”kravlista” med tio förslag som ska minska arbetsplatsolyckorna.

På en pressträff på torsdagen – som du kan se i efterhand på Youtube här –  presenterades förslagen av Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Teresa Carvalho.

– 65 personer fick sätta livet till på sitt jobb, det är det högsta antalet på över ett decennium, ett nattsvart år för svensk arbetsmarknad. Och 2024 har börjat nästan lika mörkt – en människa per vecka förlorar livet på sitt arbete. Det här är en fruktansvärd utveckling – så här ska det inte få vara i Sverige. Det går att lägga politiska förslag som kan göra skillnad och hejda olyckor och dödsfall på arbetsplatserna, sa Tobias Baudin på pressträffen.

Socialdemokraternas tio förslag:

1) Fler inspektörer och inspektioner.
– Förra året fick Arbetsmiljöverket avbryta rekryteringen av inspektörer på grund av resursbrist. De måste få mer resurser, sa Tobias Baudin på pressträffen.

2) Hårdare tag mot arbetsmiljöbrott.
– Alltför få fälls för arbetsmiljöbrott i dag. Vi vill se en översyn av dagens regelverk så att fler ska kunna lagföras.

3) Utökad tillträdesrätt och mer resurser till regionala skyddsombud.
–  Att hitta bristerna innan de leder till olyckor är avgörande. Regionala skyddsombud måste få tillträde till alla arbetsplatser.

4) Kriskommission mot olyckorna inom byggbranschen.
– Det är inom bygg de flesta dödsolyckorna sker. Alla vet att en storstädning av byggbranschen är nödvändig. Det behövs en total genomlysning av alla problem, bortom den enskilda hissen eller lyftkranen.  Vi måste komma till rätta med de långa kedjorna av underleverantörer och även språkförbistringen på arbetsplatserna. Det här är ett förslag hämtat från fackförbundet Byggnads. Regeringen har istället skickat in förslaget i en byråkratisk karusell som inte kommer att stoppa en enda olycka.

5) Behovsprövning vid arbetskraftsinvandring.
– Det här är något vi socialdemokrater har varit tydliga med sedan tidigare, det är en otroligt viktig punkt i kontexten av dödsolyckorna på arbetsplatserna, sa Teresa Carvalho på pressträffen.

6) Sanktioner vid bristande arbetsmiljöarbete.
– Det här är en nyckelåtgärd för att förhindra att människor skadas eller dör på arbetet – i dag finns inga sanktioner.

7) Begränsa antalet underleverantörer.
– Vi kan inte ha en ordning där ansvaret för säkerheten på en arbetsplats försvinner i en lång rad av entreprenörsled.

8) Sanktioner om skyddsombud utestängs.
– Arbetsgivare som stänger ute skyddsombud från att vara med och planera och riskbedöma arbetsplatsen ska kunna straffas med sanktioner.

9) Svartlista fuskande företag
– Det handlar om att hindra dem från att roffa åt sig av våra gemensamma skattepengar – att stoppa dem från att delta i offentliga upphandlingar, att få anställningsstöd eller utföra arbete som ger rätt till rotavdrag.

10) Försvaga inte de lokala skyddsombuden.
– Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att se över hur fler ska ta på sig att bli skyddsombud. Det låter bra – skyddsombuden räddar liv. Men att frångå ordningen att det är facket som utser skyddsombuden vore katastrof för tryggheten – skyddsombud utan en facklig organisation bakom sig är svaga.  I regeringens uppdrag står i det finstilta att skyddsombuden inte ska behöva ha facklig koppling.

S-duon tryckte särskilt på vikten av att fackliga skyddsombud måste utses av facken – en fråga där de ”verkligen kommer att ta strid”.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.