Robot handlägger byggloven i Nacka

Mer och mer av Nackas bygglovshantering tas över av robotteknik.

För ett år sedan började Nackas robotsatsning – först ut var bygglov kring kamin och anslutning av kommunalt VA. Efter att 100 procent av robotens beslut blev riktiga utökas nu satsningen.

Näst på tur står balkonginglasningar

– Vi vill fortsätta att automatisera de repetitiva momenten som har en förutsägbarhet. Vi kommer inte att kunna automatisera 100 procent av alla våra processer men vi kommer att kunna automatisera många fler beslut, säger Maria Melcher, enhetschef för bygglovsavdelningen i Nacka, till Dagens Samhälle.

Tekniken kallas Robot Process Automation och är inte AI, säger Maria Melcher till Fastighetsnytt, där hon även berättar att man gärna delar med sig av tekniken till andra kommuner.

Framöver ser hon stora möjligheter.

– Roboten kommer kunna hantera väldigt mycket framåt men däremot måste vi fortsätta utforska och testa. Målet är att jobba 100 procent automatiserat och att 100 procent av besluten är rätt, säger Melcher till Fastighetsnytt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.