”Marknadshyror löser varken bostadsbristen eller byggkrisen”

 

Fastighetsägarna påstår att en av lösningarna på bygg- och bostadskrisen skulle vara marknadshyror. Inget kunde vara mer fel, skriver Hyresgästföreningen på DI Debatt.

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg och bostadspolitiska chef Karin Lindeberg svarar på inlägget som Tomas Ernhagen och Nathalie Brard skrev om Fastighetsägarnas senaste rapport.

Hofverberg och Lindeberg argumenterar som i Hyresgästföreningens rapport som undersökta bostadsmarknader i olika länder i Europa – som kommenterades av Lennart Weiss här, där man menar att det inte ges stöd för påståendet att det byggs mer i länder med mer marknadsanpassade hyror.

De anklagar också Fastighetsägarna för att inte vilja förhandla utan att gå vidare för snabbt till oberoende skiljemän.

De skriver:

”Fastighetsägarna uppskattar varken att förhandla hyror eller få sina kalkyler granskade. Istället lägger de sitt hopp till marknadshyror, det vill säga att själva få sätta hyran. Men ett uppluckrat konsumentskydd leder inte till en bättre bostadsmarknad. Det leder till höga hyror och att människor kommer att tvingas från sina hem. Hyresgästföreningen möter dagligen människor som kämpar för att få hushållsekonomin att gå ihop.

Vi har ett gemensamt ansvar för att stärka hyresrätten och det behövs en samlande och ansvarstagande part även på privatsidan. Vi välkomnar er tillbaka till förhandlingsbordet. Det är där parterna ska göra upp.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.