Veckans Aktuellt v6: Hyresförhandlingarna är ett totalt misslyckande för alla parter

 

VECKANS AKTUELLT | Trepartsöverenskommelsen och systemet med oberoende tvistlösningar har hittills varit ett misslyckande och lett till att parterna blivit mindre intresserade av att förhandla – det är ohållbart och lagstiftaren borde se över systemet, menar vår expertkommentator Viktor Mandel. Han kommenterar också Socialstyrelsens kartläggning över hemlösheten, utspelen om SBAB, demonstrationen mot regeringens passivitet – och Sernekes garantierbjudande i Karlatornet. Programledare: Anna Bellman.

I tisdags genomförde Byggnads och GS-facket en demonstration på Sergels torg i Stockholm. Bostadsminister Andreas Carlson var på plats och tog personligen emot en namninsamling med 18 000 underskrifter – de kräver att regeringen vidtar åtgärder som gör att bostadsbyggandet tar fart igen. ”Jag förstår och delar oron” sa bostadsministern.
– Nu är det facket och byggarbetarna som demonstrerar, det hade lika gärna kunnat vara upprörda ungdomar som inte får någon bostad eller företag som inte kan växa för att det inte finns bostäder till personalen, kommenterar Viktor Mandel i podden.
– Och är det rimligt att uppvakta politikerna? Ja, till stor del handlar byggkrisen om att vi har ett genompolitiserat och genomreglerat system med höga krav på politisk och medborgerlig förankring i allt som ska byggas. Det här driver upp kostnader och det ska finansieras, vilket har gått bra när priserna har stigit och räntorna sjunkit. Nu är läget ett helt annat.
– Det är bra att de protesterar men det kommer knappast att leda någon vart.

Imponeras inte av metoden att mäta hemlöshet
Samtidigt som bostadsbyggandet har tvärstannat så finns det ju många som inte har någon bostad – Socialstyrelsen kom med en kartläggning som visar att 27 000 är hemlösa i Sverige i dag. Det är en minskning från den senaste kartläggningen från 2017 som visade på 33 000. Samtidigt är Stadsmissionen kritisk till kartläggningen.
– Det är bra att detta blir belyst men jag blir inte imponerad av metoden – jag håller med Stadsmissionen om att det blir för snävt, de har dessutom inte genomfört den här kartläggningen på samma sätt som senast så det blir inte jämförbart.
– Hemlösheten hade kunnat avhjälpas om vi hade haft mer rotation på hyresrättsmarknaden, mer omflyttning i de stora städerna – och ett fortsatt och utökat samarbete mellan fastighetsbolag, kommuner och frivilligorganisationer.

Andrahandsuthyrning – en avart på marknaden
Qasa släppte en rapport om andrahandsmarknaden, ”Vem fan vill bo ett år i taget?”
– Jag har ju fastighetsägarperspektivet och tycker att andrahandsuthyrning är en avart och är generellt negativt. Sen har jag självklart förståelse för att det finns tillfällen då det är acceptabelt och det finns tydliga regler för det här.
– Jag kan tycka att det är konstigt att ha olika regler för uthyrning av bostäder beroende på vem som äger dem. Om jag äger tre bostäder gäller andra regler än om jag äger en. Och överlag känns det konstigt att man är på väg att lätta upp reglerna i den minst professionella delen av bostadsmarknaden.

HMK:s 5,5 procent ”en gåta”
Kommunala Gotlandshem yrkade på över 17 procents hyreshöjning – Hyresgästföreningens svar var 2,93 procent. Det landade nu i veckan i att Hyresmarknadskommittén avgjorde att hyreshöjningen landar på 5,6 procent. Gotlandshems vd Joakim Martell är väldigt kritisk och menar att det är uppenbart att HMK inte har gått efter trepartsmodellen.
– Jag håller helt med Joakim Martell, hade det gått efter trepartsmodellen hade man legat på tio, tolv procent. Hur HMK kommer fram till 5,5 procent är för mig en gåta.
– Trepartsöverenskommelsen och den oberoende tvistlösningen har resulterat i en total besvikelse – parterna står längre ifrån varann än någonsin tidigare. De är inte bara oense utan även ointresserade av att följa trepartsöverenskommelsen. Min syn på det här är att 2024 års hyresförhandlingar inte varit några förhandlingar – det är ett totalt misslyckande för alla parter och lagstiftaren borde titta på det här. Det är inte rimligt att hyresgäster ska få retroaktiva hyreshöjningar varje år och att fastighetsbolag inte kan göra en budget för året förrän flera månader in på det.
– Landar man på 5,5 procents hyreshöjningar när kostnadsökningarna ligger på 20 så är det klart att det får konsekvenser. Jag träffade ett bolag som hade flera rökskadade lägenheter – det kom fram till att man skulle vänta med att renovera dem för att använda kassaflödet till annat underhåll. Lägenheterna får alltså stå tomma.

Rimligt att SBAB blir en bredare bank
Socialdemokraterna vill att den statliga bolånebanken SBAB ska bli en bredare bank, mer åt fullservicehållet, för att konkurrensen på bankmarknaden ska stärkas. S vill också att avkastningskravet för banken ska sänkas, från dagens tio procent – något som även Lennart Weiss skrev i sin ledare i förra veckan.
– Jag tror att det är en rimlig utveckling att göra SBAB till en fullservicebank. Konkurrensen inom banksektorn behöver bli hårdare. Sedan tycker jag inte att det är  en bra idé att ha lägre avkastningskrav för att staten är ägare. Däremot kan en statlig ägare göra skillnad jämfört med noterade banker genom att dra ut cyklerna – de kanske inte behöver leverera tio procent varje år utan nöja sig med lägre vissa år för att ta igen det kommande år, säger Viktor Mandel.

Rätt att prova olika knep på en tuff marknad
Serneke Bostad har just nu ett tillfälligt erbjudande: Köper du en lägenhet i Karlatornet i Göteborg senast sista mars så kan du sälja den upp till 48 månader efter inflytt – utan att göra förlust. Serneke lovar att köpa tillbaka lägenheten om du inte får sålt den till minst inköpspris. Men Viktor Mandel hoppar inte på erbjudandet.
– Jag är emot att spekulera finansiellt kopplat till sitt boende – man ska bo på ett sätt man gillar, så jag håller mig borta även om det är säkra pengar. Bostadsrättsmarknaden är oerhört tuff och jag tycker att det är rätt att prova olika knep.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.