”Helt övertygad om att Fed sänker i mars”

 

Fastpartners vd och grundare Sven-Olof Johansson tror på snabba räntesänkningar – de nya jobben är tillfälliga och i fel sektor.

Fastparter lämnade sitt bokslut på torsdagen och i vd-ordet ger Sven-Olof Johansson i vanlig ordning sin syn på makro- och ränteutvecklingen.

Han tror på en snabb sänkning av styrräntan under året och hänvisar till Fed-chefen Jay Powells presskonferens där det ”framkom att CPI mätt på sex månader uppgick till 1,6 procent och CPI mätt på tre månader var negativ”. Han pekar också på att de starka amerikanska arbetsmarknadssiffrorna som nyligen rapporterades till stor del beror på tillfälliga anställningar och att de återfinns i låglönesegmentet.

Johansson skriver: ”I realtid kan man däremot notera stora uppsägningar inom tech- och finansindustrin samt även inom den mer kvalificerade delen av tjänstesektorn där lönenivåerna generellt är höga. Allt detta är självklart Jay Powell medveten om vilket gör att jag är helt övertygad om att den första räntesänkningen från FED kommer redan under mars månad trots att alla andra marknadsbedömare numera har en helt annan uppfattning.”

Johansson tror att ECB och svenska Riksbanken sedan följer efter Fed.

”Med tanke på de stora konjunkturella problem som Europas två största ekonomier, Tyskland och Frankrike, brottas med så lär ECB snabbt följa efter FED och därmed kan även Riksbanken släppa oron för en försvagad krona och i lugn och ro påbörja styrräntesänkningarna. Risken med att dröja för länge med räntesänkningarna är att ekonomin tar för stor skada av det höga ränteläget och att återhämtningen därmed kan ta betydligt längre tid än förväntat och där stimulansåtgärder åter kan blir aktuella vilket bland annat kan innebära en betydligt snabbare räntesänkning och till väsentligt lägre nivåer än de 2 procent som marknaden idag anser vara den nya uthålliga räntenivån.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.