Göteborg: Vill kommunen ha det svenska gröna välståndet?

 

DEBATT | Ett högt och stabilt bostadsbyggande är avgörande för företagens möjligheter att kompetensförsörja i en internationell konkurrens. Det är möjligt genom effektivare byggprocesser och ett närmare samarbete också med näringslivet. Kraftfulla initiativ behövs, skriver Christina Heikel och Johan Trouvé vid Västsvenska Handelskammaren.

Precis som norra Sverige befinner sig Västsverige i ett enormt utvecklingssprång, med stora etableringar och enorma kompetensbehov. Tillväxtmotorn Göteborg är redan idag landets främsta exportregion, huvudkontorsort för Sveriges allra största företag och hem för världsunika kluster inom hälsoinnovation, mobilitet och fordonsteknik. Det banar väg för internationell konkurrenskraft och omställning till en fossilfri ekonomi.

Till år 2050 förväntas Göteborg växa med ytterligare 250 000 invånare och redan 2035 tror man att det kommer finnas 80 000 fler sysselsatta personer i arbetsmarknadsregionen. Inom bara elva år behövs det uppskattningsvis 70 000 fler bostäder i Göteborgsregionen för att möta behovet av boenden för den växande arbetskraften.

Med det följer ett ökande behov av attraktiva och tillgängliga bostäder, för att kompetensen ska både vilja och kunna bo här

Som storstadsregion strävar Göteborg efter att ha bland de bästa förutsättningarna i Europa för en hög och hållbar tillväxt, att ta vara på kompetens och locka talanger. Det lyckas vi i många delar väl med. Det är också därför Göteborg har en positiv jobbtillväxt och högre ekonomisk tillväxt än både landets övriga storstäder och vår samlade ekonomis. Med det följer ett ökande behov av attraktiva och tillgängliga bostäder, för att kompetensen ska både vilja och kunna bo här.

Det rådande ekonomiska läget, utöver de generella utmaningarna i byggprocesser, försvårar samtidigt för såväl bygg- och fastighetsaktörer som kommuner att leverera på samhällsbehovet av bostäder. Det ökar i sin tur behovet av nationella reformer men även lokala initiativ som kan effektivisera detaljplanearbetet och konkretisera gemensamma målsättningar. Varje tillväxtkommun bör rimligtvis ha bostadsförsörjningen som en del i sin tillväxtplan.

Göteborg stads startplan för 2024 rymmer så få som 3 794 bostäder

Antalet färdigställda bostäder i Göteborg kommer inte att räcka för den etablering som sker, trots att bostadsbyggandet varit relativt högt under senare år. De finansiella förutsättningarna har varit gynnsamma. Inför stadens 400-årsfirande genomfördes dessutom ett samverkansprojekt mellan staden och byggaktörer för att öka bostadsbyggandet, BoStad2021, som ensamt resulterat i 9 500 byggstartade och 7 500 inflyttade bostäder mellan 2016 och 2023. När samtliga detaljplaner är färdigbyggda har över 12 000 bostäder tillkommit utöver ordinarie planering.

De allra flesta projekten i de detaljplaner som startas är initiativ inom den egna kommunala allmännyttan, trots att det finns en bredd av privata aktörer med genomförbara projekt som vill bygga!

Göteborg stads startplan för 2024 rymmer så få som 3 794 bostäder. De allra flesta projekten i de detaljplaner som startas är initiativ inom den egna kommunala allmännyttan, trots att det finns en bredd av privata aktörer med genomförbara projekt som vill bygga! Det kommer inte räcka för att möta befolkningsutvecklingen och näringslivets tillväxtmöjligheter. Bara i den nya batterifabrik som driftsätts nästa år skapas det 3 000 direkta arbetstillfällen.

För tio år sedan var antalet byggstarter i Göteborg på en jämförbar nivå med i år, med lite över 2 000 bostäder. Det var en extraordinär situation också då. Med kraft av politiskt mod tog det dåvarande rödgröna styret tillsammans med näringslivet initiativ till BoStad2021. Göteborg har tack vare det kunnat hålla en hög och jämn produktion trots konjunktursvängningar, ändrade finansiella villkor, ränteförändringar och ökade byggkostnader. Det har stärkt regionens utveckling.

Vilka initiativ kan politikerna i Sveriges tillväxtnav nu ta, för att öka bostadsbyggandet och omfamna näringslivets samarbetsvilja?

En bostadssituation som hindrar kompetensförsörjningen, riskerar att hålla tillbaka en hållbar samhällsutveckling och tryggad välfärd. Vilka initiativ kan politikerna i Sveriges tillväxtnav nu ta, för att öka bostadsbyggandet och omfamna näringslivets samarbetsvilja?

Christina Heikel
Stadsutvecklingsansvarig, Västsvenska Handelskammaren

Johan Trouvé
Vd, Västsvenska Handelskammaren

 

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Hej jag har följt Kristina Heikels inlägg angående byggnationer Göteborg och Kristina verkar vara väldigt förtjust att ta bort de grönytor som fortfarande finns kvar. Övrigt så tycker jag att exploaterings Radden alldeles för hög och det exempelvis valdes han bygger Göteborg är rena rama slummen. Det låter kanske hårt men jämför det med tidigare vad som byggts Göteborg under trettiotalet och det som har byggts under sista tio åren så blir jag beklämd jag skulle aldrig vilja bo i dessa bostäder. Bygg med kvalitet och med mycket ljus det skriver redan August Strindberg i romanen röda rummet

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.