#214 Malin Löfsjögård: Det går inte att säga att trä är bättre än betong

 

BOPOLPODDEN | Regeringen är i klimathandlingsplanen tydlig med att man vill prioritera byggande i trä. Det är helt fel och leder till sämre chanser att nå klimatmålen, menar Malin Löfsjögård. Möt Svensk Betongs vd i ett samtal om det missförstådda byggmaterialet, den snabba gröna utvecklingen i branschen och det faktum att det inte går att förbise betong som byggmaterial – även ett ”trähus” består av en stor andel betong.

Programledare Anna Bellman och Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong.

Malin Löfsjögård har en lång bakgrund inom betongsektorn, bland annat som forskare, men även en lång bakgrund inom Moderaterna, som kommunpolitiker i Täby och som riksdagsledamot.

Lämnade riksdagen för betongutmaningen

Hon valde att lämna riksdagen 2012 när hon fick erbjudandet om att ta över som vd för Svensk Betong.
– Betong är ett fantastiskt material. Betongtillverkarna har hundratals olika recept, betongen går att skräddarsys på så många olika sätt för att klara olika tekniska krav och funktioner. Den kan formas på så många olika sätt; den kan vara väldigt kantig, rak, ha böljande former, vara väldigt slät eller skrovlig. Och du kan ju också bygga det mesta vi behöver med betong, säger Malin Löfsjögård i podden.

Det pågår en ständig diskussion om trä eller betong är bäst, mest hållbart och så vidare. Nyligen kom regeringen med sin klimathandlingsplan, där man tydligt tar ställning för trä, vilket hon är skarpt kritisk mot.

– Det finns inte vetenskapligt stöd eller fakta som säger att ett byggmaterial är bättre än andra byggmaterial eller att en specifik byggmetod är bäst ur klimatsynpunkt. Allt borde handla om att vi ska ha rätt material på rätt plats och att vi ska använda varje material på bästa sätt.
– Jobbar man med materialneutrala funktionskrav ur ett livscykelsperspektiv, gärna med tuffa klimatkrav, då kommer det ju bli den bästa lösningen för det projektet. Det kan man se både i konkreta projekt och i studier.

Lägre klimatpåverkan nuförtiden – snabb utveckling
Med den utveckling som sker i betong- och cementindustrin och hela bindemedelsindustrin, gör att man idag bygger med mycket lägre klimatpåverkan än för bara några år sedan.
Hon menar att regeringen med klimathandlingsplan ger en signal men sedan i praktiken gör tvärtom.
– De börjar med att säga att politiken ska sätta ramarna och ge förutsättningarna. Men i det här fallet sätter de inte ramarna utan de detalj

Malin Löfsjögård menar att det här kan leda till att det blir svårare att nå klimatmålen.
– Det blir en osund konkurrens, men det finns också risk för suboptimeringar; att vi inte bygger på bästa sätt i de olika projekten.

Vill se en materialneutral strategi
Istället vill Malin Löfsjögård se en långsiktig materialneutral strategi för ett hållbart bostadsbyggande med minskad klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Och hon påpekar att utvecklingen inom utvecklingen av klimatsmartare betong går snabbt, inte minst när det gäller alternativa bindemedel till cement.
– Om vi använder flygaska och slagg från stålindustrin blir det dubbel effekt eftersom vi då tar tillvara på spillmaterial och minskar utsläppen från andra industrier.

En aspekt är också att ett hus aldrig byggs av ett enda material.
– Det låter ofta så i debatten, men alla hus byggs av en kombination av material. Generellt byggs ett hus med trästomme av 20–30 procent betong. Det kan vara grundläggning, hisschakt, trapphus – olika delar som gör att det är ganska mycket betong i en byggnad med trästomme.

I podden berättar Malin Löfsjögård också om läget för cementsektorn i dag, ett par år efter Cementakrisen, det tuffa marknadsläget när nyproduktionen av bostäder har stannat av, mer om experimentella bindemedel och annat som gör att framtidens betong kan komma att vara helt klimatneutral – och sitt eget beslut om att lämna riksdagsplatsen för att gå till Svensk Betong.

Lennart Weiss.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:

– Jag delar Malin Löfsjögårds grundläggande synsätt: Politikerna ska akta sig för att detaljstyra och det gäller nästan alla frågor. Politikernas uppgift är att ställa krav, i det här fallet funktions- och miljökrav. Sedan ska man vara neutral när det gäller materialval och metoder kring hur man når de uppsatta målen.

– Det borde inte vara trä eller betong, det är inte antingen eller – båda kommer att behövas.

– Vi kommer väldigt länge till att vara beroende av betong och cement – vad det handlar om nu är att se till att betongen framställs av cement som är så miljömässigt acceptabel som möjligt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.