#212 Alexandra Stråberg: Vi måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt

 

BOPOLPODDEN | Lägger man inte fokus på de långsiktigt viktiga frågorna – då finns det till slut ingen lång sikt kvar.
Hon är glad för att vi lämnar 2023, och tror på ett ljusare 2024, men oron för vad som händer i världen är stor. 

Möt chefsekonomen Alexandra Stråberg i ett samtal om både de ”vanliga” dagsaktuella frågorna – hon tror att styrräntan höjs först i juni – och om de långsiktiga hoten mot vårt samhälle och vårt sätt att leva. Lennart Weiss kommenterar och Anna Bellman programleder.

Anna Bellman och Alexandra Stråberg.

Alexandra Stråberg har varit chefsekonom på Länsförsäkringar sedan 2019, sedan i höstas är hon också ansvarig för hållbarhetsfrågorna.

Här och nu är räntan viktig för oerhört många, och flera bedömare tror nu att Riksbanken kommer att sänka styrräntan från 4,00 procent i maj. Men det tror inte Alexandra Stråberg.

­– Även om alla inflationsmått visar en positiv trend är vissa mått ganska långt ifrån målet på två procent. Och med tanke på det jobb Riksbanken har gjort med att bygga upp den här ränteväggen så vill man inte chansa, höja tidigt och riskera att få göra om den här resan igen. De måste känna sig helt säkra på att man han hanterat inflationsspöket. Jag tror snarare att man sänker i juni än i maj. Sedan kanske det blir tre höjningar under hösten, säger hon i podden.

Sverige har en fantastisk krockkudde

Alexandra Stråberg menar att både svenska hushåll och svensk ekonomi generellt mår bra.

– Jag tycker också att man ska komma ihåg att Sverige har en fantastisk krockkudde i vår låga statsskuld. Det är en krockkudde som kan användas till stimulansåtgärder, en enorm styrka som vi kanske pratar alldeles för lite om egentligen.

Hon är inne på att det kanske läggs för mycket uppmärksamhet på de mest akuta frågorna.

– Det är risk att när vi får kriser som måste hanteras direkt – just nu pratar politikerna pratar om säkerhet, trygghetsfrågor, polisväsendet och så vidare – då tenderar man att inte tänka på de långsiktiga frågorna som inte försvinner för att man prioriterar ner dem, som bostadsbyggandet.

Orolig över usla beslut från Trump

Och klimat- och hållbarhetsfrågorna.

– Jag tror att hållbarheten är hotad av samma skäl, man prioriterar inte det långsiktiga perspektivet. Klimatfrågan är övergripande – allt annat vi pratar om minskar rejält i betydelse när vi börjar prata om klimatet.

Alexandra Stråberg är inne på att politiken använder inflationen som en ursäkt för att inte göra investeringar som är nödvändiga på längre sikt.

– Det är klart att det offentliga inte kan ta på sig guldbrallorna och börja spendera. Men man kan inte heller bara tänka nu. Vi har nästan alltid överskattat nu och underskattat sen. Vi måste tänka sen. Vi måste göra de här långsiktiga investeringarna som krävs. Annars har vi ingen lång sikt att se fram emot.

Tittar vi ut i världen så präglas den i år av att det ska genomföras väldigt många val och det viktigaste är naturligtvis presidentvalet i USA. Om Donald Trump vinner blir världen betydligt mer osäker.

– Jag är orolig över Trumps ointresse för världen. Vad händer med Nato? Hur tänker han kring världshandeln, FN, klimatöverenskommelser? Jag är orolig för att han ska vinna och sedan fatta en rad usla beslut.

– Vi i Sverige har länge tagit mycket för givet, som demokrati – det är självklart för oss men det är en väldigt liten andel av världens länder som har demokrati. Det är oerhört viktigt att vi, tillsammans med de länder som tycker som vi, står upp för vissa grundläggande värden.

Lennart Weiss.

Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss kommenterar:

– Alexandra Stråberg sorterar på ett bra sätt, glider enkelt mellan ganska komplexa ämnen. Hon har som person förutsättningar för att bli en av de här riktigt viktiga ekonomerna som reder ut komplicerade sammanhang.

– I räntepolitiken tror jag hon har rätt. Jag tror att ränteoptimisterna kommer att få fel. Jag tror att Riksbanken kommer att dröja av precis de skäl som Alexandra nämner.

Däremot håller Lennart Weiss inte med om en sak:
– Att det är ett stort problem med hushållens skulder. Jag tycker för det första inte alls att det är ett problem att unga hushåll belånar sig. Om det är någon gång i livet man ska göra det så är det väl när man har 30–40 år av förvärvsarbete framför sig. Det handlar ytterst om boendeekonomi och vi vet att man över tid får lägre boendekostnader i ett ägt boende.

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.