Boprisindikatorn kraftigt upp

 

SEB:s Boprisindikator ökar med 15 enheter i januari, från plus 4 till plus 19. Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger nu på 40 procent, en ökning med 7 enheter från förra månaden.

Indikatorn är skillnaden mellan andelen som tror på stigande vd sjunkande priser. 40 procent tror alltså på stigande, och 21 procent på sjunkande priser det närmaste året.

På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 10 och plus 31 enheter. Hushållens förväntningar på styrräntan om ett år sjunker med 0,36 procentenheter jämfört med föregående månad till 3,77 procent. Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor minskar från 7 procent till 4 procent.

Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 8 enheter till 21 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på samma nivå som föregående månad på 26 procent.

– Året inleds med ett rejält uppsving i boprisförväntningarna och når nu den högsta nivån sedan våren 2022. Enligt hushållen är botten nådd på bostadsmarknaden och de kan få rätt i sin syn när väl räntesänkningar och en vändning i köpkraften börjar återspeglas i privatekonomin. I det korta perspektivet dämpas dock utsikterna något av ett stort utbud och en låg omsättning, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Fyra procent av hushållen planerar att binda räntan 
Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån svarar 4 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en minskning med 3 enheter jämfört med förra månaden. Andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta ökar med 1 enhet från föregående månad till 26 procent. Andelen som har bunden ränta ligger kvar på samma nivå som föregående månad på 26 procent. Även andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta ligger kvar på samma nivå som föregående månad på 17 procent.

Boprisindikatorn är positiv i samtliga regioner 
Boprisindikatorn stiger i alla regioner utom i en. I Skåne ökar indikatorn med 29 enheter från plus 2 till plus 31. I Svealand utom Stockholm ökar indikatorn med 23 enheter från plus 2 till plus 25 och i Stockholm ökar indikatorn med 12 enheter från plus 12 till plus 24. I Västra Götaland och Östra Götaland stiger indikatorn med 18 respektive 13 enheter från minus 3 till plus 15 respektive plus 10. Norrland är den enda regionen där indikatorn sjunker, med 4 enheter från plus 16 till plus 12.

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel. Undersökningen genomfördes under perioden 2 till 8 januari. Fram till och med december 2019 genomfördes Boprisindikatorn med hjälp av telefonintervjuer.

Boprisindikatorn – Utveckling senaste 12 månaderna:

jan-23 dec-23 nov-23 okt-23 sep-23 aug-23 jul-23 jun-23 maj-23 apr-23 mar-23 feb-23
19 4 0 4 6 15 14 11 -7 -8 -9 -8

Se en presentation av Boprisindikatorn här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.