BOPOLPODDEN | Cost check är en ny tjänst för att säkerställa att de materialpriser som faktureras är korrekta, att priserna inte innehåller olika dolda rabatter och kickbacks. Och det behövs. Nio av tio företag i byggbranschen får rabatter som de väljer att inte redovisa för sina kunder. Fusket är omfattande, systematiskt och taktiskt. Möt Nima Assadi i ett samtal om problemet med bakbonusar och kickbacks, hur fusket kan minskas och att branschen själva är ansvarig för att kalkylerna i mångt och mycket inte går ihop idag.
Nima Assadi är en mångsysslare inom byggbranschen. Efter sju år på Veidekke valde han att säga upp sig för att starta eget år 2018. Då hade han först ingen riktig plan för vad han skulle göra – mer än att han ville göra flera olika saker. Det här landade i att han i dag konsultar för fastighetsbolag i en projektutvecklarroll, han driver samhällsbyggnadspodden Hela Kedjan – och han har i ett par år arbetat med tjänsten Cost Check som nyligen lanserades brett i branschen.
– Bakgrunden är att det i byggbranschen är mer regel än undantag med rabatter som inte syns på grossistfakturorna. Enligt Konkurrensverket handlar det om 9 av 10, men jag tror att det är många fler än så, säger Nima Assadi i podden.
Kan handla om 90-procentiga rabatter
Bland annat handlar det om så kallade bakbonusar, vilket innebär att man får tillbaka pengar i efterhand, en rabatt som inte syns på några fakturor. Och det kan handla om 90-procentiga rabatter, vilket innebär att priset för ett och samma rör kan se ut att ligga på allt från 181 och 1 895 kronor.
– Att det finns rabatter är inget konstigt alls. Att ett stort bolag som köper in mer material får bättre priser än en liten aktör är naturligt. Men man kan sedan välja vad det ska stå på fakturan och det känns ju väldigt underligt. Om jag ska få 50 procents rabatt kan jag välja att det istället ska stå 30 procent och så får jag tillbaka 20 i bakbonus senare.
Detta innebär att när entreprenören fakturerar vidare till beställaren står det ett högre pris på fakturan än vad entreprenören de facto har betalat.
Nima Assadi har tagit fram en digital tjänst som heter Cost Check, som analyserar fakturor för att beställaren i slutändan ska betala korrekta priser, inte priser som är för höga till följd av dolda rabatter.
Systemet har varit igång sedan i somras, men lanserades brett för ett par månader sedan.
– Det är svårt att veta hur stort fusket är, men byggbranschen köper material för flera hundra miljarder varje år och priserna överdrivs med mellan noll och hundra procent.
– Det här är en tjänst som leder till mer transparens i branschen. Och det behövs.
– Det måste till en förändring och någon måste starta den.
Bostadspolitik.se:s Lennart Weiss, som också är kommersiell direktör på Veidekke, kommenterar:
– Jag saknar min gamla kollega på, Nima Assadi är en fantastisk kille som hade gått långt inom Veidekke eller vilket företag som helst, en exceptionell begåvning.
När det gäller de dolda rabatterna och Nima Assadis Cost Check tror Lennart Weiss att det har förutsättningar att leda till en ökad transparens.
– Det är ju framför allt samverkansentreprenader som påverkas av det här – de bygger ju på att båda parter försöker genomföra projektet så effektivt som möjligt och med öppna böcker. Det verkar vara ett skarpt system som absolut har en funktion att fylla och vad jag förstår så är han framgångsrik på att sälja in det, framför allt till offentliga beställare. Skulle det få stort genomslag så påverkar det även utförarsidan.
Nima Assadi gör i podden också en hel del reflektioner om byggbranschen i stort, en del som Lennart Weiss håller med om. Lennart Weiss ger också ett förslag på en viktig person att ha med i en framtida podd för att sprida ljus över hur det här med prissättningen egentligen fungerar. Trevlig lyssning!