VECKANS AKTUELLT | Inflationen saktar in men fortfarande många svåra år framåt för bygg- och fastighetssektorn. Den tragiska hissolyckan i Sundbyberg leder förhoppningsvis till att arbetet med att öka säkerheten på våra byggarbetsplatser skyndas på. Att Västerås politiker kör över tjänstemännen kan leda till ett bättre utnyttjande av bostadsbeståndet och lättnader för strandskyddet är bara att klubba igenom, menar expertkommentator Kent Persson som tror att fler hyresförhandlingar kommer att avgöras med tvistelösningar.
Anna Bellman programleder Veckans Aktuellt.
På torsdagsmorgonen kom SCB med nya inflationssiffror som överraskade ganska rejält på nedsidan. Inför Riksbankens möte för bara tre veckor sedan diskuterades om man skulle höja styrräntan ytterligare – nu handlar diskussionen snarare om när det är dags att börja sänka.
– Förmodligen och förhoppningsvis har räntan toppat och det kan bli sänkningar 2024. Det vore välbehövligt för fastighetsbranschen, det minskar det finansiella trycket på bolag som behöver refinansiera lån och obligationer, säger Kent Persson.
– När det gäller nyproduktion för det ägda boendet så kan räntesänkningar under 2024 göra att fler hushåll kan börja efterfråga – det kan bli ett litet ljus i tunneln, men det är en lång resa kvar.
– För hyresrätter spelar räntesänkningarna mindre roll, även om det innebär en stabilisering. Det krävs mycket mer för att komma igång med nyproduktion.
Kanske kan olyckan leda till något gott på sikt
Den värsta olyckan på en svensk byggarbetsplats på väldigt länge inträffade i Sundbyberg i måndags. Fem personer miste livet sedan en bygghiss kraschade 20 meter ner i marken.
– Hela branschen är i chock efter det som hänt, det är svårt att ta till sig.
– Samtidigt kan vi konstatera att det sker alldeles för många olyckor på byggarbetsplatser, det är över 50 döda i år. Förhoppningsvis kan detta sätta fart på debatten kring vad som behöver göras framåt, det måste bli bättre. Här gör vår kollega Lennart Weiss ett viktigt jobb med att lyfta den här debatten – det är dags att lyssna mer på honom.
EU-kompromissen en framgång
EU kom med ett besked i den omtalade energirenoveringsfrågan. Man har tidigare pratat om att alla länder skulle vara tvungna att renovera en lika stor del av sina fastigheter, vilket Sverige och andra länder som ligger i framkant i utvecklingen har motsatt sig. Nu har man kommit fram till en kompromiss som den svenska regeringen beskriver som en framgång.
– Det kommer inte att ställas så långtgående krav på enskilda småhusägare. Det var orimliga krav som diskuterades så det är helt klart bra att regeringen har fått till den förändringen.
– Den andra delen rör det kommersiella beståndet och där återstår att bena ut vad det här egentligen betyder. Det är viktigt att det här sker balanserat och att rätt insatser styrs till rätt områden så att hela Europa når målen.
Politikerna kör över tjänstemännen
I Västerås har byggnadsnämnden kört över tjänstemännen och godkänt att Bostjärnan ska få konvertera markplan till bostäder – trots att takhöjden bara är 220 centimeter.
– Det är väldigt intressant. Det är klart att tjänstemännen inte kan lägga fram förslag som bryter mot lagen. Men kan politikerna det? Det här kommer säkert att bli överklagat, vi får se om det håller.
– Men diskussionen om flexibilitet är intressant och behöver föras. Det handlar ju om att utnyttja det befintliga beståndet på bästa sätt och där sätter ofta framför allt tillgänglighetskrav stopp, till exempel när det handlar om att bygga om vindar och källare till bostäder.
Strandskyddsreglerna är för rigida
Regeringen har nu meddelat att man kommer att se över strandskyddet. Bostadsminister Andreas Carlson menar att de nuvarande reglerna är ”bisarra” – att små vattendrag och till och med diken innebär att man inte kan bygga till exempel bostäder på attraktiv mark. Motståndare, som MP:s Daniel Helldén menar att det här hotar allemansrätten.
– Strandskyddsreglerna är i dag alldeles för rigida. Samtidigt kan jag tycka att båda sidor använder överord. Att uppluckrat strandskydd kommer att innebära mängder av nya bostäder – det tror inte jag. Det ska snarast se som en komplettering. Att allemansrätten är hotad – nej, inte alls. Det är överord från båda sidor.
– Men med det sagt; det är bra att strandskyddet lättas.
Går trögt i hyresförhandlingarna
Det har gjorts en del hyresöverenskommelser så här långt, de ligger på runt fem procents hyresökning för 2024.
– Det är något högre än förra året, men det är fortfarande för lågt. Många fastighetsägare, inte minst allmännyttiga, kommer att få det tufft. Det kommer signaler om att de behöver sälja eller säga upp personal för att få ihop ekonomin. Fastighetsägarna får inte kostnadstäckning för hyreshöjningarna – det kommer att bli minst lika tuffa förhandlingar inför 2025. Att man inte får kostnadstäckning innebär att man bara skapar en snöboll som rullar på – man skjuter problemen framför sig.
– Det går överlag ganska trögt i förhandlingarna men det brukar det göra så här års, möjligen ser jag en tendens att fler förhandlingar går vidare till tvistelösningar.