Fem personer dog i hissolyckan

Fem personer dog i den fruktansvärda hissolyckan i Sundbyberg. Brottsrubriceringen i den pågående förundersökningen är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.

– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas. Den tekniska undersökningen fortsätter och Statens haverikommission arbetar på platsen, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Andersson Company är huvudentreprenör för bygget, men de omkomna var anställda av underentreprenörer.

Enligt Byggindustrin gav Andersson Companys vd Patrik Toresäter på tisdagens presskonferens inga uppgifter om vilken nationalitet de omkomna hade eller vilken underentreprenör de var anställda hos.

Olyckan skedde vid bygget av Ursviks torn i Sundbyberg, ett projekt som Magnolia Bostad driver och har sålt till CBRE IM.

Hissen är tillverkad av Alimak, som har skickat experter till olycksplatsen. Till P4 Stockholm säger företagets vd Ole Kristian Jødahl att det som hänt är ”förfärligt tragiskt” och ”ofattbart”.

– Innan vi inspekterat hissen vill jag inte spekulera i om det handlar om ett konstruktions- eller installationsfel, säger Jødahl till P4 Stockholm.

Bygget ska bli 14 våningar högt. I nuläget har man nått till våning 10. Arbetet har stoppats efter olyckan.

Flera byggbolag har stoppat användningen av bygghissar under utredningen, enligt TV4.

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm säger till Byggnadsarbetaren att branschen generellt behöver ha mer kontroller:

– Det behövs flera kontroller, fler och större sanktioner mot dem som inte följer lagar och regler. Arbetsmiljöverket behöver mer resurser och vara ute mer på arbetsplatserna. Sekretessen mellan myndigheterna måste bort, säger Lindholm.

Pelle Sunvisson, författare och styrelseledamot i Solidariska byggare, skriver i Aftonbladet att det ”bara var en fråga om när”:
”I dag sörjer vi dem som omkommit. Imorgon vänder vi åter vår vrede mot de arbetsköpare som utnyttjar migrantarbetares utsatthet, men också mot alla dem som gör det möjligt, mot politiker som hellre jagar papperslösa än exploatörer, mot fack som kapitulerat inför uppgiften att utsträcka det fackliga skyddet också till migrantarbetare, och mot opinionsbildare som gjort det till sitt lukrativa kall att sparka nedåt.”

Socialdemokraterna kallar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) till utskottet efter den dödliga hissolyckan i Sundbyberg, rapporterar TT.
– Regeringen måste agera. Jag vill att ministern redogör för vad regeringen tänker göra för att 2024 inte ska bli ett ännu värre rekordår än vad 2023 har blivit, säger Teresa Carvalho (S), arbetsmarknadspolitisk talesperson.
52 personer har hittills omkommit på jobbet under 2023 – ”ett nattsvart år”, enligt Carvalho.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.