”Fri hyressättning handlar främst om signaler till finansmarknaden”

 

Fastighetstidningen gör en uppföljning av de tio fastighetsbolagens debattartikel om fri hyressättning i nyproduktion häromdagen. Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk ser fri hyressättning i nyproduktion som den viktigaste frågan för att få igång nyproduktion av hyresrätter och han menar att det inte handlar i första hand om att höja nyproduktionshyrorna utan om att skicka rätt signaler till finansmarknaden.

– Det viktigaste att förstå är vikten av att kunna få in kapital till den svenska bostadsmarknaden i nuläget, säger Stefan Ränk till Fastighetstidningen.

Att genomföra en reformerad hyressättning menar han främst handlar om att skicka rätt signaler till finansmarknaden. Mindre om att det egentligen skulle göra någon större skillnad på de nivåer som idag råder på nyproduktionshyra. Ränk konstaterar att det kommer att vara fortsatt svårt att bygga bostadsrätter.

– Men det är en annan logik att investera i hyresrätter. Människors betalningsvilja är ju vad den är. Men det är fullt möjligt att gå in på hyresnivåer som möter marknaden just nu, men bara om det sedan går att möta upp när betalningsviljan förbättras.

Han konstaterar, liksom många andra, att marknaden dog efter hovrättsdomarna kring presumtionshyra. Men att återställa presumtionshyressystemet, vilket en utredning nu tittar på, är otillräckligt enligt Stefan Ränk.

– Det är ett system som bygger på hyreslagstiftningen före 2011, när de kommunägda bolagens kostnader styrde hur hyran skulle sättas. Visserligen trodde många investerare att det skulle fungera ändå. Vi har inte delat den uppfattningen utan har i stället arbetat med en alternativ hyresmodell, säger Stefan Ränk.

Läs hela artikeln, där även bostadsforskaren Martin Grander intervjuas, här.

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Alla applåderar när regeringen ger bort pengar till dem, som äger sin bostad, trots att det innebär att det mesta hamnar i fastighetsinvesterarnas fickor! Men när man pratar om att återinföra investeringsstöd till att bygga hyresrätter, så går det inte p g a att pengarna hamnar i fastighetsinvesterarnas fickor, trots att det hittills varit villkorat med lägre hyror.

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.