SEB: Boprisförväntningarna vänder upp i tron om räntetopp

 

SEB:s Boprisindikator ökar med fyra enheter i december, från 0 till plus 4. Det är alltså fler som tror på stigande än som som tror på sjunkande priser det kommande året.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 33 procent, vilket är samma nivå som förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 4 enheter till 29 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 3 enheter till 26 procent. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på plus 4, vilket är en ökning med 4 enheter från förra månaden.

– Räntetoppen ger hushållens boprisförväntningar lite andrum den här månaden. Närmaste halvåret talar dock det mesta fortfarande för en nedåtpress för bostadspriserna vilket innebär att uppgången i förväntningar kan bli kortvarig, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Boprisindikatorn stiger i majoriteten av regionerna 
Boprisindikatorn stiger i fyra regioner och sjunker i två. I Skåne ökar indikatorn med 21 enheter från minus 19 till plus 2. I Svealand utom Stockholm ökar indikatorn med 9 enheter från minus 7 till plus 2. I Norrland och Stockholm ökar indikatorn från 10 enheter med 6 respektive 2 enheter till plus 16 respektive plus 12. I Västra och Östra Götaland minskar indikatorn med 10 respektive 1 enhet från plus 7 till minus 3 respektive minus 2 till minus 3.

Boprisindikatorn – Utveckling senaste 12 månaderna:

dec-23 nov-23 okt-23 sep-23 aug-23 jul-23 jun-23 maj-23 apr-23 mar-23 feb-23 jan-23
4 0 4 6 15 14 11 -7 -8 -9 -8 -21

Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel. Undersökningen genomfördes under perioden 27 november till 4 december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.