GP Ledare: Ge fler svenskar möjlighet att bo vid en sjö

GP:s Håkan Boström hyllar på ledarplats Tidöpartiernas initiativ om att se över strandskyddet.

I förra veckan meddelade Tidöpartierna att strandskyddet ska ses över, vilket GP:s Håkan Boström menar är mycket välkommet. Han skriver:

”Dagens regler innebär i praktiken att en tomtägare bara med svårighet kan få lägga ut en brygga eller bygga en liten uteplats vid stranden, som om detta skulle göra någon skillnad för den som mot förmodan vill traska över någon annans gräsmatta. De flesta sjöar är ändå otillgängliga att ta sig runt av rent naturliga orsaker.”

En del av den nya utredningen är att kommunerna ges större makt att avgöra var strandskydd ska råda eller inte.

Boström skriver:

”Att föra ned beslutsmakt till lokal nivå är för övrigt något som Sverige borde göra oftare. Svenska kommuner har väldigt olika förutsättningar och tillgångar. Att låta olika delar av landet ta till vara på sina speciella fördelar i stället för att strömlinjeforma allt kommer i längden vara till gagn för alla som bor i det här landet. Att ge fler realistiska möjligheter att byta kontoret mot en sjötomt är att skapa valfrihet på riktigt. Då kommer förhoppningsvis också fler att förstå vilket naturskönt land vi lever i och vilja värna det.”

Läs hela inlägget här. 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Det måste gå att även bygga hyresrätter i attraktiva lägen utan att det måste kosta för mycket för att bo där. Även vanliga löntagare måste få möjlighet att bo vid vatten!

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.