BOPOLPODDEN | För många är advent och jul den mysigaste tiden på året – men för de hemlösa kan det tvärtom vara den svåraste tiden, menar Patti Hansén och Arash Mansouri på Räddningsmissionen i Göteborg. Möt dem i ett samtal om hur de kämpar för de utsatta och mot hemlösheten, hur fastighetsägare kan hjälpa till, vad politiken kan göra – och vilka lärdomar vi kan få från Finland. Lennart Weiss kommenterar och hyllar de många goda krafterna – men känner skam över att situationen är som den är i Sverige. Programledare: Anna Bellman.

– Vi kan tycka att det här är en lycklig och härlig tid, men det finns många som tycker att det här är en av de svåraste tiderna, med alla förväntningar som finns; julklappar, att familjen ska träffas och ha det härligt tillsammans. Det är inte så lätt när man lever i utsatthet och hemlöshet, säger Patrick ”Patti” Hansén, verksamhetschef för Hemlöshet på Räddningsmissionen i Göteborg.
Arbetet mot hemlöshet är en stor del av Räddningsmissionens arbete. Enligt de senaste siffrorna har Göteborg 3 221 hemlösa, men med alla som lever i skuggsamhället är siffran betydligt högre.
En del i arbetet är Hjärterum, som Arash Mansouri ansvarar för.
– Vi hyr bostäder från privatpersoner och fastighetsägare för att sedan matcha dem med personer eller hushåll i strukturell hemlöshet.
– De senaste åren har vi också hjälpt familjer som flytt kriget i Ukraina.
– Vi behöver fler som är med och hjälper till. Jag tror att viljan finns hos fastighetsägare, att ta det ansvaret. Men alla har inte kunskap om hur sociala kontrakt fungerar, säger Arash Mansouri, som uppmanar alla som potentiellt kan hyra ut en bostad att kontakta Räddningsmissionen.
Sverige har misslyckats medan Finland har lyckats
Patti Hansen kommer från Finland, där de har lyckats mycket bättre än Sverige med att minska hemlösheten: När Finland håller på att få bort hemlösheten helt och hållet har den istället ökat i Sverige.
– Det visar på att det finns inte riktigt en kraftfull politik i Sverige. Här har hemlöshetsfrågan inte prioriterats.
– I Finland tog man 2008 tog man ett politiskt beslut. Man bestämde sig i regeringen: ”Nu tar vi den här frågan på allvar”. Flera departement gick ihop, man tog fram en nationell hemlöshetsstrategi som byggde på det man kallar för ”Bostad först” – bostad till alla, och inte villkorat av personers eventuella problem. Är man mitt i ett missbruk så har man fortfarande rätt till ett ordnat boende.
– Och så har man fått till ett kraftfullt bostadsbyggande, framför genom en stiftelse vars uppdrag är att bygga bostäder som folk har råd att bo i. Stiftelsen har varit finansierad av Finlands motsvarighet till Svenska Spel. Och så har man byggt och byggt och byggt.
– Målet är att 2025 så ska det vara noll hemlösa i Finland.
– Det tror jag att vi kommer att kunna lösa i Sverige också, men vi måste få till en kraftfull politik. 2022 tog man fram en nationell hemlöshetsstrategi även i Sverige. Men nu gäller det att göra verkstad av den.

Bostadspolitik.se:s chefredaktör Lennart Weiss kommenterar:
– Det finns många varma hjärtan i vårt land som gör ett enormt jobb i det tysta. Jag träffade också Räddningsmissionen i Göteborg nyligen och det är människor som ser det här jobbet som sitt kall, det är en makalöst imponerande verksamhet.
– Jag vill också lyfta fram att det här caféet som samtalet spelades in på ligger på en attraktiv central adress i Göteborg och de här lokalerna tillhandahålls av Wallenstam, som är en stor sponsor av frivilligorganisationer. Det här går tillbaka ända till 1950-talet då Lennart Wallenstam ledde bolaget så det finns ett varmt hjärta som har gått i arv också inom Wallenstam. De möjliggör den här fantastiska verksamheten.
– Något som är intressant är att se att frivilligorganisationerna ofta hittar fastighetsägare på den privata sidan att samarbeta med. Det är ingen tvekan om att allmännyttan drar ett stort lass men det finns också många privata fastighetsägare och privatpersoner med ett stort engagemang.
– Samtidigt är det inget annat än en skam att det svenska samhället tillåter att hemlösheten är så utbredd som den är i dag. Politiken har tagit fram en hemlöshetsstrategi, nu måste man gå vidare, utarbeta en handlingsplan och genomföra den.
– Patti Hansén nämner Finland som ett föregångsland och det finns mycket att hämta där.