EU: Inga tvingande renoveringskrav av enskilda bostadshus

Fastighetstidningen skriver att rådet och EU-parlamentet nu är överens om direktivet kring byggnaders energiprestanda. Och det blir en mycket mer flexibel kompromiss än svenska fastighetsägare tidigare har befarat.

Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige, säger till Fastighetstidningen:

– Fastighetsägarna, och många andra, har följt detta nära sedan 2020 när kommissionen lanserade ”Renovation Wave” och sedermera ”FitFor55”. Nu vet vi hur direktivet kommer att utformas och vi bedömer att man landat i en ambitiös och samtidigt flexibel lösning. Givet vad förhandlingarna hade kunnat landa i välkomnar vi utfallet. Direktivet har kvar ambitiösa mål för att förbättra byggnaders energiprestanda samtidigt som medlemsländer ges förtroende att lokalt utforma hur detta bäst genomförs.

Men det är fortfarande höga krav.

– Med tanke på att målet för 2050 är att alla byggnader ska vara nollemissionsbyggnader så är direktivet tufft. För Sverige rör det sig om våra ca 700 000 byggnader som berörs och som till 2050 behöver vidta åtgärder för att nå detta.

Torsdagens överenskommelse måste nu godkännas och formellt antas av både parlamemt och ministerråd. Men allt talar för att de detaljer som gäller byggnadsbeståndet i det stora Fit for 55-paketet nu är klara, enligt Fastighetstidningen.

Läs hela artikeln här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.