Byggnads vann i Arbetsdomstolen: ”Täpper igen kryphål för underentreprenörer”

Arbetsdomstolen slår fast att Peab gjorde fel när man anlitade ett inredningsföretag som underentreprenör utan att först förhandla i enlighet med kollektivavtalet.

Det var vid renoveringen av ledamotshuset vid riksdagen som Peab slog ihop inköp av material med anlitandet av en underentreprenör för montage. På så sätt ansåg Peab att det gick att undvika det förhandlingskrav vid anlitande av underentreprenörer som finns i kollektivavtalet. Något som uppmärksammades av Byggnads och nu avgjorts i Arbetsdomstolen.

– Det är glädjande att Arbetsdomstolen gått på vår linje och täpper till det här kryphålet. Byggbranschen har stora problem med osund konkurrens och ren kriminalitet. Och det är just vid okontrollerat anlitande av underentreprenörer som de värsta avarterna kommer in. Det är viktigt för hela branschen att vi har ordning och reda på våra arbetsplatser, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Peab, som företrätts av arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, döms till att betala rättegångskostnader samt ett skadestånd på 50 000 kronor för brott mot kollektivavtalet.

– Det är anmärkningsvärt att Byggföretagen, som ena sekunden beklagar sig över den osunda konkurrensen i branschen, här slåss med näbbar och klor för att öppna upp fler kryphål. Vi behöver mer ordning och reda i byggbranschen, inte mindre, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.