Störst effekt: Mildrade amorteringskrav

Fastighetsnytt intervjuar Byggföretagens Anna Broman om den nya rapporten som mäter tänkbara reformers påverkan på bostadsbyggandet.

Läs mer om – och ladda ner – rapporten här.

Mildrade amorteringskrav är den enskilda åtgärd som hade påverkat bostadsbyggandet mest, enligt rapporten som har gjorts av Evidens.

Enligt Evidens beräkningar innebär en procentenhets lägre amorteringstakt att hushållen kan efterfråga 3 400 fler bostadsrätter 2024, runt 30 procent fler än med nuvarande amorteringsregler. 2026 handlar det om cirka 10 000 fler bostadsrätter, 70 procent fler än annars.

– År 2026 skulle det kunna byggas 25 000 bostadsrätter med lägre amorteringar, vilket är fler bostäder än vi bygger totalt i alla upplåtelseformer i år och nästa år. Detta är en åtgärd som snabbt ger en påtaglig effekt på efterfrågan utan att vare sig driva på inflationen eller belasta statsbudgeten. Det är ingenting att vänta på, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Byggföretagen, till Fastighetsnytt.

När det gäller hyrt boende är de viktigaste åtgärderna, enligt rapporten, att införa fri hyressättning i nyproduktion och att återställa hovrättsdomarna kring presumtionshyror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.