Låt inte Sveriges byggnadsarv gå upp i rök, kommunpolitiker

Sveriges byggnadsarv riskerar att renoveras bort när detaljer som portar, fönster och balkonger byts ut mot standardlösningar i aluminium och plast, menar Alfred Skogberg och Gustav Bergström från Renoveringsraseriet i ett debattinlägg på Altinget.

De har nyligen släppt boken ”Gör om gör rätt – landet runt med Renoveringsraseriet”.

På Altinget lyfter de främst frågan om fönster, de konstaterar att ”mängder av högkvalitativa träfönster med kådrikt kärnvirke och munblåst eller valsat glas, har bränts upp och ersatts av plast- och aluminiumfönster som inte kan underhållas, och som därmed har kort livslängd. Tusentals egensinnigt utformade balkonger har ersatts av någon enstaka modell. Hantverksmässigt framställda träportar har ersatts av nya i material som inte håller samma kvalitet som de ursprungliga.”

De lyfter också fram ett positivt exempel: Hjo.

Där ”har kommunen vinnlagt sig om att värna byggnadsarvet, inte minst eftersom det är lätt att trivas i en stad med mycket kulturhistoria. Det gör att många söker sig dit, något som gynnar affärerna, ökar trivseln och gör att onödigt avfall inte produceras.”

”Politiker som arbetar med hållbarhet, byggnadsfrågor och arkitektur bör snarast bege sig till Hjo för ett studiebesök. För det vi behöver är inte en byggnadssektor som präglas av myter från fönsterbytarbolag som tjänar stora pengar på att kassera vårt byggnadsarv. Utan det behövs kunskap om hur vi kan förvalta det tidstypiska och underhållsbara på ett hållbart sätt.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.