#207 Rebecca Rubin: Att satsa på barnen är en satsning på framtiden

BOPOLPODDEN | Hon brinner för en jämställd bostadsmarknad där ensamstående med barn är en utsatt grupp. Rebecca Rubin är chef för social hållbarhet på Svea fastigheter, undervisar i arkitektur på KTH och är rådgivare till Londons borgmästare för jämlik stadsplanering. Möt henne i ett samtal om vad som krävs för en bättre social bostadspolitik, vad England har att lära av oss och om rapporten Arkitektur från insidan, som handlar om hyresgästers upplevelse av bostadsarkitektur. Anna Bellman är programledare och Kent Persson expertkommentator.

Rebecca Rubin under inspelningen. Anna Bellman i förgrunden.

Efter många år som arkitekt på White tog Rebecca Rubin för ett och ett halvt år sedan steget över till ägarsidan, och Sveafastigheter.
– Jag hade jobbat länge med Sveafastigheter och vi hade haft ett väldigt bra samarbete. Jag ville egentligen följa projekten och se hur de förvaltas i nästa skede, helt enkelt lära mig mer av den sidan av branschen.
– Och det har varit otroligt lärorikt. Det är en central skillnad i perspektiv. På arkitektsidan pratar man om sina projekt. Sen kom jag in på Sveafastigheter och då pratade folk inte om projekt: Alla pratade om ”våra hus”. Här är ju husen är hela affären.

Vill prioritera ensamstående med barn
Som chef för social hållbarhet pratar Rebecca Rubin nu om att skapa en mer jämställd bostadsmarknad. En grupp hon gärna vill förbättra förutsättningarna för är ensamstående med barn.
– De faller ofta utanför. De har svårare att uppnå kraven på hur mycket man ska tjäna i månaden för att kunna hyra, och de står väldigt långt från bostadsrättsmarknaden. Där kan jag ju tycka att om vi skapar lite bättre livsförutsättningar för dem, för barnen, då gör vi en satsning för framtiden.

Sveafastigheter har en del projekt med läxhjälp bland annat där den här gruppen stöttas.
– Sen har vi också ett specifikt projekt som vi kallar för Barnbo, där vi helt enkelt prioriterar ensamstående med barn i vår del av bostadskön. Då får de en enklare väg in. Och aggregerat på bolagsnivå har vi också ett mål om att fem procent av våra bostäder ska gå till grupper som har svårt att få en bostad; det kan vara för att man har varit utsatt för ett brott och behöver få en ny bostad eller för att man inte har de fyra sista siffrorna i personnumret men vill studera i Sverige och så vidare. Det är många olika grupper i samhället som behöver få tillgång till ett förstahandskontrakt.

De här grupperna missgynnas när man bara prioriterar efter tid i bostadskön.
– Det är så extremt tydligt: Strukturen med längst kötid gör inte jobbet. Därför får vi en ökande grupp strukturellt hemlösa – alltså de som inte har några andra problem än just bostadssituationen. Det måste komma ett komplement till det här med att kötid är utslagsgivande. Och det borde väl helt enkelt vara behov.
– Vi är inte alltid de mest kompetenta för att avgöra vilka som behöver lägenheterna mest. Men där kan till exempel Stadsmissionens Bobyrå komma in. De jobbar ju med att förmedla lägenheter till de mest behövande.

Rådgivare till Londons borgmästare
Samtidigt som Rebecca Rubin är chef för social hållbarhet på Sveafastigheter har hon ett fyraårigt förordnande som rådgivare till Londons borgmästare i arkitekturfrågor.
– Jag är imponerad av London. Det intressanta är att de har jobbat så länge med jämlikhetsfrågan utifrån ett mångfaldsperspektiv, lika länge som vi i Sverige har jobbat med jämställdhetsfrågorna, alltså jämlikhet mellan könen. Så de har metodiken framme; att man prioriterar dem som inte kommer till tals.

Nyligen genomförde Sveafastigheter en undersökning om vilka värden hyresgästerna uppskattar mest.
– Det viktigaste, när hyresgästerna skulle välja boende är rimlig hyra, planlösningen och området huset finns i.

När det gäller arkitektoniska värden menar Rebecca Rubin att undersökningen visar att dagens arkitekturdebatt är för snäv:
– Mycket utrymme i arkitekturdebatten tas av stil- och fasaddiskussionen. Vi vill bredda den debatten med att prata mer om insidan. Arkitektur är ett mycket bredare begrepp än fasadgestaltning. Arkitektur är ju rummen vi lever i. Planlösningen är i högsta grad arkitektur och jag skulle vilja säga att hyresgästerna är mycket uppmärksamma på en mycket större del av arkitekturen än stilfasad-debatten utgör.

Kent Persson.

Bostadspolitik.se:s Kent Persson kommenterar:
– Vi ser att alltfler barnfamiljer och ensamstående med barn råkar illa ut på bostadsmarknaden. De har det jättetufft vi behöver en diskussion om hur fastighetsägare och politiken kan hjälpa den här gruppen.
– Sedan är det inte så lätt med bostadsköerna, det måste finnas en balans och en förutsebarhet i systemet; det funkar inte heller om man aldrig kommer framåt i kön.
– Karolina Skog tog i sin utredning fram förslag om hyresgarantier för bland andra våldsutsatta kvinnor. Detta är något som regeringen skulle kunna ta tag i snabbt och jag har svårt att se att detta skulle möta motstånd i riksdagen.

När det gäller arkitekturdebatten säger Kent Persson:
– Jag blir inte förvånad över resultatet i Sveafastigheters undersökning. Något som jag tror bara kommer att bli viktigare är utemiljön, med tanke på att otryggheten sprider sig i samhället. Frågan om hur vi bygger omgivningen för att skapa ett tryggare samhälle kommer bara att bli viktigare.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.