Ska utreda om social boendelösning kan skalas upp

 

WSP:s Linda Lövgren ska utreda om modellen för Stockholms Stadsmissions omtalade nyproduktion i Farsta kan skalas upp. Sätter hyressättningsmodellen stopp även för ”för låga” hyror?

Fastighetstidningen skriver om det nya uppdraget. Linda Lövgren kommer att kliva in på en doktorandtjänst på deltid och arbeta tillsammans med en grupp KTH-forskare.

Stockholms Stadsmissions hus kommer att ha en kooperativ hyresförening som grund, där föreningen blockförhyr lägenheterna från fastighetsägaren, och ansvarar för förvaltningen av hyreshuset. Det innovativa ligger i att det ger möjligheten att sätta differentierade hyror, vilket inte hade varit möjligt i ett vanligt hyreshus.

– Men med sin modell sätter de dock verkligen fingret på problem med den hyressättning vi har idag. Något som många inte inser, är hur bruksvärdessystemet också är ett hinder att sätta för låga hyror. Något som förmodligen inte var meningen från början, säger Linda Lövgren till Fastighetstidningen.

– Jag är visserligen ingen hyresexpert, men har jobbat länge med bostadsmarknaden. Och ju mer jag lär mig om hyressättningssystemet, desto mer inser jag hur lite jag kan. Det är fruktansvärt komplext och svårförklarat för någon utomstående. Diskussioner om hyressättningssystem är också minerad mark som rör upp många känslor.

Läs hela texten här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.