Veckans Aktuellt v47: Utbrett missnöje inom både Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta

 

VECKANS AKTUELLT | Riksbankens val att inte höja räntan ger signaler om stabilitet och en riksbankschef som är lyhörd. Robert Boije gör rätt analys i att politikerna underskattar konsekvenserna av bostadsfallet, men hans förslag på temporära åtgärder långt ifrån tillräckliga, menar vår expertkommentator Lennart Weiss som även menar att Nooshi Dadgostars argumentation efter SD:s öppning för fri hyressättning är felaktig och visar hur infekterad frågan är. Han kommenterar även det nya bankinitiativet, ger sin syn på det bubblande missnöjet inom både Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta – och konstaterar att parterna i hyresförhandlingarna på Gotland befinner sig på olika planeter. Programledare: Anna Bellman.

Riksbanken valde att lämna styrräntan oförändrad, på 4,00 procent.
– En lättnad. Vi får väl vänta med mer djuplodande analyser till protokollet är släppt, men det här var ett mycket välkommet besked. Det visar också att Erik Thedéen är en bättre riksbankschef än Stefan Ingves var, mer lyhörd. Man är medveten om att inflationen ligger på en mycket lägre nivå än vad tolvmånaderssiffran visar, då är det ingen idé att överdriva, säger Lennart Weiss i Veckans Aktuellt.

SD öppnar för att diskutera fri hyressättning i nyproduktion
Sverigedemokraterna öppnar nu för att förhandla om fri hyressättning i nyproduktion. Nyligen röstade också Moderaterna för att driva förslaget som KD och L sedan tidigare står bakom.
– Det här ska bli intressant att följa. När frågan har varit uppe tidigare har Moderaterna valt att backa. Men med kongressbeslutet i ryggen – kommer de att driva på? Nja, det här är extremt laddat och en fråga som Socialdemokraterna gärna exploaterar på olika sätt. Frågan är vad Sverigedemokraterna vill ha i gengäld – något kopplat till bostadsfrågan eller något annat. Det kan vara ett avancerat politiskt spel som pågår, jag skulle tro att bostadsminister Andreas Carlson förhåller sig avvaktande, man måste veta mer innan man går vidare.

Det Nooshi Dadgostar säger är helt grundlöst
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har reagerat starkt mot SD:s besked. Jennie Nilsson och Nooshi Dadgostar är upprörda.
Dadgostar säger till Altinget:
– Det här beskedet är ett knytnävsslag i magen på Sveriges hyresgäster. Många har det redan svårt att få ihop det ekonomiskt, och nu vill Sverigedemokraterna förvärra den här situationen oerhört mycket, säger Nooshi Dadgostar till Altinget.
– Så här kommer det att låta om Tidöpartiern väljer att gå vidare, konstaterar Lennart Weiss och fortsätter:
– Men det Nooshi Dadgostar säger i sak är helt grundlöst. Hon resonerar som att det är hela hyresmarknaden det handlar om när det bara gäller nyproduktionen. Det är två helt olika saker. Det hon säger är inte korrekt men det säger något om tonläget och den retoriken skulle jag tro att SD är bekymrade över.

Behövs mer åtgärder än dem Boije föreslår
I SBAB:s nya Bomarknadsnytt skriver chefsekonom Robert Boije att han tror att politikerna underskattar konsekvenserna av fallet i bostadsbyggandet. Han är även inne på att någon form av produktionsstöd för klimatsmarta hyresrätter behövs och för det ägda boendet temporära åtgärder som en tillfälligt slopad eller kraftigt reducerad stämpelskatt för alla som beställer ett nytt småhus samt höjt tak för uppskov med tidigare vinster.
– Det viktigaste med Robert Boijes inlägg är problemanalysen, han har helt rätt i att politikerna underskattar kraften i kollapsen och de konsekvenser det får för skiftet i norr.
– Däremot räcker inte de åtgärder han föreslår på långa vägar, det behövs ett mycket större omtag för att täcka gapet i kalkylerna för nyproduktion.
– Jag har själv föreslagit temporära åtgärder som gäller till exempel byggmomsen eller att staten skulle kunna låna ut pengar till attraktiva villkor.

Nytt initiativ från bankerna ska motverka arbetslivskriminalitet
På måndag införs det nya bankinitiativet Hållbar byggbransch, som ska motverka arbetslivskriminalitet. I korthet handlar det om att bankerna gemensamt inför särskilda villkor för kreditgivning för byggfinansiering. Villkoren har tagits fram i samarbete med flera branschorganisationer.
– Jag är positiv till initiativet som sådant, det har en viktig symbolisk betydelse. Det är bra att bankerna kliver fram och ställer krav på bygg- och projektutvecklingsbranschen.

Anders Pettersson, vd för Moxy id, som är ett företag som arbetar med kontroller av företag och arbetsplatser, menar dock att kraven är för lågt ställda.
– Jag delar hans åsikt, vi gör samma problemanalys i grunden. Det här initiativet riktar in sig på det vi kallar inskrivning och berör inte det storskaliga fusket med löner, skatter och sociala avgifter som vi på Veidekke kontrollerar i våra bolagskontroller. Det är en svaghet i det här systemet. Men syftet är ytterst att komma till rätta med problemen och man kan tänka sig att kraven kommer att höjas framöver.

Stort missnöje bland landets fastighetsägare
Lars Lindén, ägare av det lilla fastighetsbolaget Linfast, riktar skarp kritik mot organisationen Fastighetsägarna, han är väldigt missnöjd med hur Fastighetsägarna sköter hyresförhandlingarna, och tycker att de borde kunna få igenom högre ökningar i dagens utsatta läge.
– Min bild är att det finns ett stort missnöje bland landets fastighetsägare. Man vill se en mer militant fastighetsägarorganisation än vi har sett hittills. Vi har dock sett i debatten att de regionala cheferna kliver fram och är aktiva, de är ju närmare de enskilda fastighetsbolagen. Det finns även ett utbrett missnöje inom Sveriges Allmännytta. Det vi ser är ett vapenskrammel och ytterst är insatsen hela förhandlingssystemet. Om inte årets förhandlingar landar i uppgörelser som parterna är rimligt nöjda med så får vi ser en helt annan debatt om hela förhandlingssystemet nästa år.

”Sitter på två olika planeter”
De första strandningarna har nu kommit, bland annat har allmännyttiga Gotlandshem skjutit förhandlingarna till Hyresmarknadskommittén, de allmännyttiga bolagens tvistlösning. Enligt Gotlandshem har Hyresgästföreningen presenterat en viktning av förutsättningarna enligt trepartsmodellen som resulterat i 10,71 procent, men sedan har de yrkat på 2,93 procent med motiveringen att ”det inte är rimligt med högre justering”.
– Om man har kommit överens om objektiva variabler som visar på en höjning på tio procent och man sedan yrkar på 2,95 förstår vem som helst att man sitter på två olika planeter.
– Jag kan förstå att en del hyresgäster har det tufft. Men ska fastighetsägarna svara för den sociala bostadspolitiken och inte samhället?

Fastighetsskatten politiskt död – tyvärr
Finansminister Elisabeth Svantesson gick i veckan ut och meddelade att hon inte kommer att bidra till att införa fastighetsskatten igen.
– Förmodligen är fastighetsskatten en fråga som är politiskt död under överskådlig tid. Det är synd att det är ett rött skynke för att diskutera frågan, den kommunala fastighetsavgiften som finns i dag, med ett tak, innebär i praktiken att det bara är de som bor i glesbygd som får höjd skatt när taxeringsvärdena höjs.

Nytt språkrör ingen skillnad för MP
Miljöpartiet valde ett nytt manligt språkrör – den förre bostadsministern Per Bolund ersätts nu av Daniel Helldén.
– Jag tror inte att det betyder något för Miljöpartiets bostadspolitik. Precis som tidigare är det Märta Stenevi som kommer att stå för fokuset på bostadsfrågorna.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.