Fastighetsägarna Stockholm ser ingen anledning att ta hänsyn till Balders uppgörelse med Hyresgästföreningen i de övriga förhandlingarna.
På torsdagen presenterades den första större uppgörelsen om 2024 års hyror, den mellan Hyresgästföreningen och Balder.
Fastighetsägarna Stockholm lyfter i en kommentar att majoriteten av lägenheterna i det äldre beståndet får en höjning om 5,45 procent. Därtill permanentas kristillägget som ingick i Balders uppgörelse förra året. Fastighetsägarna menar att höjningen därmed i realiteten har justerats med nästan sju procent i förhållande till de förutsättningar som rådde innan förhandlingarna drog igång.
Nathalie Brard, förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm, betonar att även den höjningen är svår att motivera med bostadsmarknadens gemensamma förhandlingsmodell.
– Balder är tydliga med att uppgörelsen inte baseras på vår gemensamma modell och säger också att den borde vara högre givet det höga kostnadsläget. Det är lätt att hålla med. Skulle vi enbart fokuserat på de aktuella kostnaderna skulle hyrorna behöva höjas med närmare 30 procent, säger hon.
Med den partsgemensamma modellen har siffran mer än halverats till cirka 14 procent. Det beror på att modellen tar hänsyn till utvecklingen under flera år. Det innebär, enligt Nathalie Brard, att hyresgästerna i stor utsträckning skyddas mot de kostnader som nu drabbar övriga hushåll.
”Anmärkningsvärt och oroande” påstående från Hyresgästföreningen
– Vi anser att är viktigt att vi följer modellen även om det innebär stora problem för många fastighetsbolag. Vi har jobbat hårt för att skapa långsiktighet i dessa förhandlingar. Därför är det både anmärkningsvärt och oroande att Hyresgästföreningen, i motsats till Balder, hävdar att uppgörelsen baseras på den gemensamma modellen, säger Nathalie Brard.
Hon understryker att den nu aktuella uppgörelsen inte kommer att ha betydelse för de förhandlingar som Fastighetsägarna för som ombud för hyresvärdar i huvudstadsregionen. De baseras helt och hållet på den gemensamma modellen.
– Det är möjligt att Hyresgästföreningens felaktiga påstående är ett sätt att positionera sig i övriga förhandlingar och inför en eventuell skiljemannaprocess. Jag hoppas att det inte stämmer. För vår del räknar vi med att Hyresgästföreningen ska hedra vår överenskommelse och fokusera på att uppnå en balanserad överenskommelse som säkerställer att hyresrätten kommer att vara en viktig boendeform i Stockholmsregionen även framöver, säger Nathalie Brard.
Hon lyfter också att Balders uppgörelse är anpassad till Balder som bolag.
– Uppgörelsen innehåller flera delar som är skräddarsydda för Balders bostadsbestånd och andra önskemål, som inte alla är kopplade till ekonomiska förhållanden. En viktig del är naturligtvis att det kristillägg som Balder erhöll i förra årets förhandlingar nu permanentas. Det har sannolikt var viktigt för bolaget, säger Nathalie Brard.