”Bostadsbranschen borde göra om mätetalen”

 

Arkitekten Kajsa Sundqvist på Strategisk Arkitektur skriver ett debattinlägg på Fastighetstidningens sajt: ”När matematiken säger att det är en bra idé att slunga ut ett par hundra pyttesmå lägenheter på en åker milen utanför den lilla staden behöver andra mätetal visa på vilken livsmiljö detta blir – och vad den gör med vårt samhälle.”

Den nuvarande nedgången i bostadsbyggandet kan vara ett bra tillfälle att reflektera över det som byggts de senaste åren, många mindre lägenheter och stort fokus på BOA/BTA, menar Kajsa Sundqvist, som är affärsområdeschef för bostadsutveckling på Strategisk Arkitektur. Hon skriver: ”Någon slängde in snittstorlek i excelen och plötsligt hade vi en giftig cocktail. Branschens huvudsakliga mätetal värderar därmed projektets ekonomiska framgång före samhällets framgång, inte sällan projektets ekonomiska framgång på bekostnad av samhällets framgång.”

”Nu när vi har möjlighet, kan vi passa på att göra om mätetalen till något som faktiskt visar på riktiga bostäder; sådana man kan bo, växa, utvecklas och trivas i? Där vi därtill kan välja de miljömässigt försvarbara systemen – för i den ekvationen är de inte för dyra, utan det enda rätta?

Finansieringssektorn är på gång, viljan finns i bostadsbranschen också – och nu är tiden inne: stäng in oss i ett rum och släpp inte ut oss förrän vi har nya, gemensamma mätetal. Först när vi väljer rätt sätt att mäta kan bostadsbranschen vara en del av den akuta sociala och gröna omställningen.”

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.