SEB: Duvaktig höjning kan försvaga kronan

 

SEB tror på oförändrad styrränta vid Riksbankens besked på torsdag. De menar också att en ”duvaktig höjning” kan försvaga kronan.

I onsdagens morgonrapport skriver SEB (Elisabet Kopelman) inför Riksbanksbeslutet:

God global riskaptit och svagare dollar ger en hjälpande hand till kronan. USD/SEK handlas på de starkaste nivåerna sedan slutet av juli (10,41). Kronan har enligt gängse mönster även stärkts något mot euron, vilket vid sidan om lägre än befarad oktoberinflation stödjer vår förväntan om en oförändrad styrränta på torsdag.”

”Vi tror att ett besked om oförändrad ränta kommer att kombineras med fortsatt risk för ytterligare höjning i Riksbankens räntebana samt utökade obligationsförsäljningar. Ett sådant besked behöver inte nödvändigtvis vara dåliga nyheter för kronan. Snarare ser vi en risk för att en ”duvaktig” höjning, där centralbanken samtidigt stänger dörren för fler räntesteg kan försvaga kronan i linje med vad vi såg efter ECB:s septemberbesked och RBA:s senaste höjning i november.”

Läs mer i SEB:s Sweden Weekly Markets (Re)View här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.