”Goda argument för att avvakta med räntehöjningar”

 

Fortsatta räntehöjningar riskerar nu destabilisera ekonomin och ytterligare försvaga kronan, snarare än att gjuta olja på vågorna. Lägre inflation fordrar en starkare krona och kronan kommer stärkas först när problemen i fastighetssektorn är lösta, skriver chefekonomerna Johan Eklund och Daniel Wiberg på DI Debatt.

De konstaterar att de senaste höjningarna bara marginellt har stärkt kronan. Internationella investerare är tveksamma kring de svenska fastighetsbolagens finansiering, en tveksamhet som bara förvärras om räntorna höjs ytterligare och därmed vållar ännu större problem för sektorn.

”En varaktig förstärkning av kronan fordrar således att finansieringsproblemen i de mest skuldsatta bolagen i den kommersiella fastighetssektorn löses. Risken är annars att kronan försvagas samtidigt som inflationstrycket består eller i värsta fall ökar”, skriver de.

Läs hela inlägget här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.