Frusterad fastighetsägare riktar kritik mot Fastighetsägarna

 

Lars Lindén, ägare av fastighetsbolaget Linfast vill, i ett inlägg på Fastighetstidningen, se ett större engagemang från sin branschorganisation i hyressättningsfrågan. Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig svarar.

Lars Lindén konstaterar att kostnadsökningen från 2021 ligger på 20 procent, och att räntan stigit från en till fem procent.

I ljuset av detta är han missnöjd med att Fastighetsägarna inte har agerat mer, tydliggjort behoven och förhandlat fram högre hyresökningar. Han skriver:

”Förra året fick vi cirka 4 procent i hyresjustering, och nu ligger yrkandet på 10 procent. Men Hyresgästföreningen ligger långt ifrån. Att detta ju inte fungerar förstår alla.
Varför agerar vi då inte som fastighetsägare gemensamt och förklarar vikten av en klok förvaltningsekonomi?”
”Är det så att vår ordförande med S-bakgrund inte vill störa sina egna, eller är det ren passivitet? Har inte våra kanslier förstått allvaret?”
”Vårt förbund måste ta detta allvarliga läge på stort allvar. Vårt hyressystem har ju i sig urholkats och våra hyresgäster har, genom Hyresgästföreningen, i praktiken veto. Men även hyresgästerna vill ha god kvalitet i sitt boende.

 Anders Holmestig lyfter i sitt svar vikten av trepartsmodellen.

”Modellen ger en gemensam bild av kostnadsökningar för fastighetsförvaltning som vi är överens med Hyresgästföreningen om.
Det är också med den modell som grund som vi gått fram med våra yrkanden om hyreshöjningar, och återkommande i debattartiklar, radioinslag och senast i förra veckan i TV förklarat att hyreshöjningen är nödvändig för att inte hyresgästerna ska drabbas av att hyresvärdar måste dra in på allt som inte är direkt nödvändigt i förvaltningen, men som bidrar till att hyresgästerna trivs med sitt boende. Jag vill därför säga att vi varit tydliga med vad kostnadshöjningarna innebär för fastighetsägare.”

Läs hela Lars Lindéns och Anders Holmestigs debatt här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.