”Ny fastighetspolitik kan hjälpa förorter”

 

”En blandning av fastighetsägar­former är en av nycklarna till att skapa socialt hållbara bostads­områden”, skriver Svefas Johan Norrsell på SvD Debatt.

Johan Norrsell, seniorkonsult på Svefa AB och tidigare centrumchef på Järva med flera förorter, menar att samverkan mellan olika typer av fastighetsägare är en av nycklarna tioll att lyckas med utvecklingen i utsatta områden. Han kommer med ett flertal förslag för att till att börja med möjliggöra de olika ägandeformerna:

# Bildande av ägarlägenhets­fastigheter i utanförskaps- och miljonprograms­områdenas befintliga bostads­bestånd och inte bara i dess nyproduktion.

# Bildande av ägarlägenhets­fastigheter såväl i utanförskaps- och miljon­programs­områdenas befintliga kommersiella lokal­bestånd som i dess nyproduktion.

# Enskilt huvudmannaskap för förvaltning av utanförskaps- och miljon­programs­områdenas centrala allmänna platser.

# Att utanförskaps- och miljon­programs­områdenas lokal­hyresgästers föreningar i form av främst dess företagar­föreningar får samma initiativrätt som bostads­hyresgästers föreningar att ansöka om inrättande av gemensamhets­anläggningar för förvaltning av centrala platser och stråk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.